Cap grup de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona no dona suport, de moment, a l’ordenança que regularà la zona de baixes emissions (ZBE). Tot i que el govern municipal ha presumit de tenir el suport d’ERC i BCN Canvi hores abans de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, aquests dos partits i la resta de grups han fet reserva de vot en la sessió.

Això significa que esperaran fins al ple del 20 de desembre per dir si estan d’acord —o no— amb la lletra petita de la normativa municipal que regularà ZBE. El text que ha presentat el govern de BComú i el PSC preveu una moratòria d’un any per a transportistes i treballadors precaris, exempcions per a vehicles especials i sancions que oscil·len entre els 100 i els 500 €.

Demanen flexibilitat i més transport públic

Tot i no dir ni “sí” ni “no” a l’ordenança, els grups de l’oposició sí que l’han valorada. Maria Buhigas (ERC) ha advertit que “la mesura és un pas, però és el principi d’un camí que ha de ser més contundent”, mentre que Francina Vila (JxC) ha lamentat que “queden algunes llacunes en l’àmbit del transport col·lectiu”; per això ha demanat una comissió d’estudi i treballar en un pla de la moto per acompanyar els conductors afectats.

Celestino Corbacho (Cs) ha reblat que l’ordenança de la ZBE “al principi ha de ser flexible perquè d’aquí a un any es pugui avaluar” i, en funció dels resultats, aplicar els canvis que pertoquin, i Óscar Ramírez (PP) ha alertat d’improvisació: “No s’ha incrementat el transport públic, estem deixant la ciutadania sense alternatives”. Eva Parera (BCN Canvi) ha reiterat que cal “flexibilitat per remodelar l’ordenança quan s’apliqui” perquè “no s’han avaluat les problemàtiques que en podrien resultar”.

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha defensat la proposta d’ordenança, però ha admès que “fins al segon any d’aplicació no podrem veure’n tot l’impacte”. Pel que fa a les queixes sobre transport públic, Badia ha recordat que s’ha incrementat la inversió municipal en el metro i el bus, però ha assegurat que “és cert que tenim un repte en el transport interurbà” i ha aprofitat per reclamar millores a Rodalies i la finalització de l’L9 del metro.