Els darrers mapes confirmen l’episodi de pluja de dilluns, 22 d’abril. La precipitació afectarà punts de l’interior i el litoral i el prelitoral central. Malauradament, tornarà a esquivar les capçaleres del sistema Ter-Llobregat.

L’episodi de precipitació de principis de setmana coincidirà amb l’arribada d’un embossament d’aire fred en altura i de l’ambient hivernal. La temperatura baixarà de forma sobtada arreu de Catalunya i marcarà valors més propis de finals d’hivern.

Dilluns, més de 20 litres per metre quadrat al litoral i prelitoral central

L’aproximació de la bossa d’aire fred en altura, amb registres de -27 ºC a la capa de 5.500 metres, afavorirà la formació de nuvolades i la descàrrega dels primers ruixats a partir de la mitjanit de diumenge a dilluns. Els xàfecs s’iniciaran al litoral i el prelitoral i, de mica en mica, al llarg de la nit i la matinada de dilluns aniran guanyant extensió i intensitat. Tot fa pensar que abraçaran des del sud de les comarques gironines i la Catalunya Central fins al nord de les comarques tarragonines.

Aquesta primera tongada de precipitació s’allargarà fins dilluns al migdia i podria anar acompanyada d’aparat elèctric en alguns moments. El Meteocat ha emès, en aquest sentit, un avís d’intensitat grau baix davant la possibilitat que s’acumulin més de 20 litres en 30 minuts. La neu podrà emblanquinar el Montseny per damunt d’uns 1.200 metres aproximadament.

Les ullades de sol guanyaran protagonisme al centre del dia. A la tarda, per contra, es preveu una segona tongada de xàfecs i tronades cap al Maresme, el Vallès Oriental i la Selva. Les precipitacions aniran viatjant cap al sud-oest entre la tarda i el vespre, i afectaran molts trams del litoral i el prelitoral central i sud. La pluja tornarà a visitar Barcelona, probablement, dilluns a la tarda.

Alguns models indiquen la possibilitat que s’acumulin entre 20 i 30 litres per metre quadrat a molts punts de l’entorn metropolità de Barcelona i a la mateixa ciutat.

Malauradament, el vent del nord i del nord-oest allunyarà les nuvolades de les capçaleres dels rius pirinencs, on les estones de sol seran protagonistes dilluns.

La temperatura baixarà a tot el territori. La màxima baixarà entre 6 i 12 graus respecte de diumenge als Pirineus i entre 2 i 4 graus en el cas de Barcelona. L’ambient serà fred, propi del mes de febrer.

Ruixats més locals per Sant Jordi

La presència de l’embossament d’aire fred en altura afavorirà la inestabilitat per Sant Jordi, tot i que no serà tan acusada com dilluns.

Sant Jordi marcat per moltes estones de sol al matí arreu de Catalunya. La tarda s’entreveu més moguda a causa del creixement de nuvolades. S’esperen xàfecs irregulars i de caràcter local al sud de les comarques gironines, a l’entorn del Montseny i de la serralada Transversal i en alguns indrets del Vallès Oriental o el Maresme. No es descarta del tot algun ruixat o gotellada a darrera hora a Barcelona i rodalia.

Es mantindrà l’ambient fred i les gelades matinals als Pirineus, també a les valls i en alguna raconada de l’interior a resguard del vent.

Possible tongada de precipitacions a les acaballes de la setmana

Després d’un dimecres estable i sense precipitacions, alguns models meteorològics anuncien un possible repunt de la inestabilitat a partir de dijous que podria afavorir també la formació de xàfecs i tronades cap a les capçaleres. Malgrat això, no hi ha consens clar encara entre els principals models de previsió.

Mentre que el GFS anuncia l’arribada d’un embossament d’aire fred, el model centreeuropeu ECMWF en deixa Catalunya més al marge. Hi ha incertesa i caldrà anar-ho seguint els pròxims dies.

El model GFS pronostica l’arribada d’un embossament d’aire fred en altura dijous, 25 d’abril