La galeruca de l’om ha tornat a Sant Andreu. És el tercer estiu consecutiu que els veïns del barri es queixen d’aquesta larva que afecta els oms, que en devora les fulles fins a deixar-les gairebé esquelètiques. Aquesta plaga està relacionada amb la calor i, tot i que no afecta les persones, com sí ho fa l’eruga processionària, molts veïns asseguren que la seva presència és molesta i que, fins i tot, entren dins els habitatges.

De moment l’insecte es troba en la fase de larva i els veïns temen que quan creixi sigui encara més molest. Especialment perquè el nombre de cucs que s’ha detectat fins ara és molt superior al de les galeruques desenvolupades. Un cop l’insecte aprèn a volar, s’acosta més als humans, especialment a la nit, buscant la llum. Això, obliga molts andreuencs a tancar portes i finestres per evitar que entrin dins de casa.

On també pateixen la presència d’aquestes larves és als comerços que són a peu de carrer. Els cucs s’enfilen per la façana i entren a l’interior dels locals. Alguns comerciants asseguren que cada matí han de netejar de larves els seus establiments.

Aquesta plaga no es concentra només a Sant Andreu, sinó que ha arribat també a d’altres zones de la ciutat en què també hi ha oms. És el cas de Nou Barris, prop de la plaça de Verdum, en què diversos veïns han alertat d’aquest mateix problema a les xarxes socials.

Endoteràpia per pal·liar la plaga

L’Ajuntament ha assegurat que ja hi ha programat un tractament sense químics per desfer-se d’aquest insecte. Com ja s’ha fet en altres ocasions, el consistori hi aplicarà l’endoteràpia, un mètode que consisteix a injectar una substància nutritiva al tronc de l’arbre per lluitar contra la plaga.