La nit d’aquest dimarts, un sistema frontal ha creuat el país i ha deixat entre un i dos litres per metre quadrat a la ciutat. Es tracta d’uns registres pèssims, però són els més alts acumulats durant la resta de dies del mes de febrer. De fet, des del temporal Gloria només hi ha hagut alguns dies puntuals de plugims, com el 26 de gener o el 12 de febrer, amb registres inapreciables, inferiors a 1 l/m2.
Nou episodi de pluja a final de mes
Després del pas del sistema frontal, durant la nit d’aquest dimarts, ha quedat un ambient més fresc que el de dies anteriors. Això, però, durarà només un parell de dies, ja que a partir d’aquest dijous probablement arribarà una massa d’aire més càlida que tornarà a fer pujar els termòmetres durant el cap de setmana de Carnaval.
L’inici de la setmana vinent també es preveu prou estable, tot i que alguns models perceben un canvi de tendència meteorològica a partir del 26 de febrer.
Índex AO, responsable de les possibles pluges
L’índex d’oscil·lació àrtica (AO) reflecteix l’extensió d’aire àrtic (molt fred) que cobreix les latituds mitges. Aquest índex ha batut rècords històrics, segons el Servei Meteorològic dels Estats Units, aquest mes de febrer. Aquesta és la raó que explicaria la formació de pertorbacions tan agressives al nord de l’Atlàntic, com la pertorbació Ciara i Dennis.
The most recently observed Arctic Oscillation is the highest daily value in our historical record (6.34), breaking the past record from February 26th, 1990 (5.91). #AO https://t.co/YWilD9lYGu pic.twitter.com/84Vc1pzSnH
— NWSCPC (@NWSCPC) February 10, 2020
Els pronòstics meteorològics assenyalen que aquest índex continuarà molt elevat els propers dies i això facilitarà que l’anticicló de les Açores ens abraci de tal manera que ens arribaran vents marítims al Mediterrani. No es descarta tampoc la formació d’una pertorbació al nord del Marroc. Si aquesta situació s’acabés confirmant podríem acabar el mes de febrer amb alguns ruixats.