El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i un grup d’experts internacionals han demostrat que el sistema de “dònut biodegradable” augmenta l’èxit de les reforestacions. Aquesta tecnologia, anomenada Cocoon, utilitza uns instruments de cartró amb una aparença similar a un dònut. S’enterren a terra plens d’aigua i permeten protegir l’arbre durant el primer any de vida —el més complicat. Després es descomponen al sòl.

30.000 arbres més

Entre el 2016 i el 2019, s’han plantat 30.000 arbres i arbustos amb aquesta tecnologia innovadora. Les plantacions s’han fet en zones en fase de recuperació com ara àrees cremades, terrenys abandonats o amb activitats mineres situades a Catalunya, el País Valencià, Almeria, les Canàries, Itàlia o Grècia. Després de tres anys, els resultats són esperançadors. Segons els experts, reforestar amb Cocoon augmenta l’èxit de les plantacions, la supervivència i el desenvolupament dels arbres i la rendibilitat econòmica.

El cas del Bruc

A casa nostra, aquest sistema s’ha emprat per reforestar els terrenys cremats del Bruc, que va patir un incendi el 2015. En aquest cas, s’han plantat 4.000 arbres d’espècies forestals com ara l’alzina, la carrasca o el roure i també agrícoles com l’olivera, el noguer, el cirerer i la figuera. Els resultats obtinguts són molt favorables: el 60 % de l’arbrat ha sobreviscut, el doble que amb els mètodes tradicionals.