avió aeroport

El Regne Unit rep una ciclogènesi explosiva anomenada Dennis, un fort temporal i pertorbació que està a punt d’afectar les illes Britàniques i que es preveu pugui tenir pressions extremadament baixes, de només 920 hPa. El fenomen meteorloògic ciclogènesis explosiva també es coneix com a bomba meteorològica. Res a veure amb les prediccions meteorològiques a casa nostra.

Aquest divendres hi haurà molts núvols baixos a la Costa Central, impulsats per la brisa marina, però el cap de setmana tornarà l’estabilitat i, fins i tot, no es descarta un pic de calor, gens habitual en aquesta època de l’any.

Dennis, bomba meteorològica digna successora de Ciara

El temps estable a Catalunya contrasta amb el temps extremadament mogut del nord de l’Atlàntic. De fet, el cap de setmana passat la pertorbació Ciara va descarregar un fort temporal de vent, amb cops de fins a 156 km/h a l’Illa de Wight. Aquestes ventades van anar acompanyades d’un fort temporal marítim i per pluja intensa que va provocar inundacions a Irlanda i el Regne Unit. Suècia, Polònia, Eslovènia, Eslovàquia i la República Txeca, França, Bèlgica i Alemanya també es van veure afectats pel pas de Ciara.

Durant els propers dies Dennis seguirà un recorregut similar a Ciara i es preveu que el temporal tornarà amb força a les illes Britàniques, encara que amb una mica menys d’intensitat. Els cops de vent es calcula puguin arribar a fregar els 100 km/h i aniran acompanyats de pluja intensa i mala mar.

Es preveu que aquest temporal començarà afectant el Regne Unit i Irlanda i es desplaçarà a Escòcia, on hi arribarà, probablement, dissabte. A hores d’ara ja s’han emès alguns avisos de temps complicat a bona part d’Anglaterra i Gal·les. No es descarta que l’arribada del temporal pugui produir alteracions en les comunicacions, especialment en el trànsit aeri, com ja va passar el cap de setmana passat amb Ciara, quan es van haver de cancel·lar més de 100 vols.

Totes dues pertorbacions s’han format gràcies a un flux intens del “jet strem”, que deixa molt al marge bona part de la península. De fet, només al Cantàbric s’espera que hi pugui arribar vent fort i onatge important.