Ventada a Barcelona el 24 de gener de 2009
Un arbre caigut a la gran ventada a Barcelona el 24 de gener de 2009

Una ciclogènesi explosiva és una pertorbació que s’aprofundeix molt ràpidament i té valors de pressió molt baixos. A latituds més altes de la nostra pot produir variacions de pressió de 24 hectopascals (hPa) en menys de 24 hores, però en latituds com la de Catalunya la variació acostuma a ser una mica inferior, d’uns 20 hPa en 24 h.  Aquests canvis de pressió tan ràpids són els responsables de vents molt forts, de fins a 140 km/h. A més, en situacions de ciclogènesi explosiva també es poden produir pluja intensa i temporal marítim violent.

Klaus, el més popular

El cicló Klaus, que va afectar Catalunya el gener del 2009 i la depressió Xynthia, que va afectar-nos el febrer del 2010, van popularitzar el concepte de ciclogènesi explosiva o “bomba meteorològica” a casa nostra.

Klaus va desencadenar ventades importants, de rècord a moltes estacions meteorològiques. A Barcelona es van superar els 120 km/h, però va ser especialment violent al Baix Llobregat i el Garraf. A Sant Boi, el cop màxim va assolir els 131 km/h, mentre que al prelitoral més proper al Penedès hi havia registres que fins i tot van superar els 200 km/h. 

Ciara i Brendan, les més recents

La pertorbació Ciara va afectar molts punts del Regne Unit durant el cap de setmana passat, així com també altres punts del nord d’Europa. Aquest cap de setmana també es preveu l’arribada d’una altra ciclogènesi molt activa, Dennis.

A final del mes passat va ser Brendan qui va alterar el temps de mig Europa. En tots aquests casos, la ciutat n’ha quedat al marge.