La pluja que va començar a caure ja aquest dissabte i que ha seguit durant bona part de la jornada del diumenge ha fet que els cabals dels rius comencin a augmentar i, fins i tot, a provocar els primers desbordaments, com és el cas del riu Besòs.

Davant aquesta crescuda del cabal, el Parc Fluvial del Besòs ha activat el Pla d’Autoprotecció PAU en fase d’inundació per la crescuda que del riu durant la tarda de diumenge. Aquesta fase preveu que les zones properes a la llera del riu es poden arribar a desbordar amb petites inundacions, sense provocar conseqüències més greus. Concretament, el tram baix del riu Besòs va arribar a un màxim de 150 m3/s , si bé aquest dilluns al matí el riu ja havia disminuit molt el seu cabal mitjà i es trobava entorn als 17 m3/s. Habitualment és de 5 m3/s.

En un sentit molt semblant, el riu Llobregat també va patir uns efectes molt similars, en què el seu tram final el cabal va ser molt superior a l’habitual, especialment diumenge a la tarda, i podria afectar punts baixos i de creuament de la llera, així com parcel·les rústiques o zones properes al riu. I és que cal recordar que l’Agència Catalana de l’Aigua, davant l’episodi de pluges abundants, va iniciar maniobres de desembassament planificades per tal de regular la crescuda dels rius.

Aquest dilluns al matí el Llobregat es troba amb un cabal mitjà de 50 m3/s. Normalment, és de 9 m3/s.

Protecció Civil ha activat el pla Inuncat en fase de preaelerta per l’augment de les precipitacions i el telèfon d’emergències 112 ha rebut 171 trucades.

 

Pluges abundants i desgel

Diumenge ha sigut la primera jornada en què les pluges han començat a deixar quantitats molt destacables de la tongada de precipitacions que es preveu fins dimecres. Un seguit de pertorbacions portaran un temps insegur que podran arribar a deixar, durant aquests quatre dies, més de 100 litres o fins i tot 150 l/m2 en sector de la meitat est de Catalunya. Aquest matí ja es sumen fins a 95 l/m2 al barri de Sants.

A tot això, caldrà afegir-hi el desgel que hi haurà a cotes altes, afavorit per l’arribada d’una massa d’aire càlid que ha fet pujar la cota de neu per sobre dels 2.500 metres. D’aquesta manera, tota l’aigua que caigui per sota aquesta cota afavoria el desgel de la neu i incrementarà així encara més els cabals dels rius que ja es veurà afectat per les pluges abundants.

Les fases d’una alerta hidrològica al Parc Fluvial del Besòs

La fase de prealerta s’activa quan hi ha previsions d’un increment del cabal, ja sigui perquè hi ha possibilitats de pluja o per un augment del volum conca amunt. En aquest cas, es manté el parc obert al públic, però el personal de vigilància està previngut.

Quan els detectors de cabal registren una crescuda per sobre dels nivells habituals, s’activa l’alerta. Es procedeix a tancar el parc al públic i s’abaixen les preses perquè l’aigua no trobi cap obstacle. L’últim nivell és el de crisi, quan el riu supera el canal central.