Trajectòria de l'huracà 'Leslie'
Posició i trajectòria prevista de 'Leslie' segons el Centre Nacional d'Huracans. Font: NOAA

Parlar de l’aproximació d’un huracà a la península Ibèrica és un fet ben poc habitual i amb pocs precedents en el passat. No obstant això, aquesta és la insòlita realitat d’aquest cap de setmana.

El protagonista s’anomena Leslie, un huracà que va començar a formar-se pels volts de la Mercè al bell mig de l’Atlàntic, i que ha tingut un moviment irregular i erràtic durant moltes jornades. Des de fa pocs dies, però, l’huracà ha emprès una trajectòria més clara cap al nord-est i, actualment, avança de forma decidida cap a la península Ibèrica.

On és ara Leslie?

L’ informe del Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units de dissabte a les 13 h anunciava que el centre de l’huracà s’emplaçava al nord de Madeira,  concretament a 38 graus de latitud nord i a 16 de longitud oest. En aquells moments tenia vents sostinguts màxims de 120 km/h i avançava a una velocitat d’uns 53 km/h cap al nord-est.

Convé recordar que es parla d’huracà quan els vents sostinguts durant un minut superen els 119 km/h.

A darrera hora de la tarda s’acostava a les costes del nord de Portugal, es trobava a 190 km al nord-oest de Lisboa, i ja no era pròpiament un huracà, els vents sostinguts eren de 110 km/h. Finalment, per tant, no arribarà directament a Lisboa tal com semblava a priori.

Imatge del satèl·lit Meteosat
L’huracà Leslie dissabte a les 12.00 h. Font: Sat24.com

Quan arribarà a la península Ibèrica?

Es preveu que el Leslie arribi al nord de Portugal a darrera hora de dissabte però en forma de cicló posttropical, ja no es considerarà un huracà.

Malgrat tot, s’estima que generi encara ratxes de vent molt fortes i que deixi precipitacions abundants, de 25 a 75 litres per metre quadrat, amb registres superiors a 125 litres en alguns sectors de Portugal i d’Espanya.

Afectarà Catalunya?

En cap cas cal patir per la imatge d’un huracà —com els coneixem o hem vist a la televisió— arribant a Catalunya. Tan bon punt Leslie toqui terra a Portugal començarà a perdre força i s’acabarà convertint en una depressió posttropical, un fet habitual, que s’esdevé quan l’huracà perd la seva principal font “d’alimentació”: l’aigua càlida de l’oceà.

Malgrat tot, les seves restes sí que podran alterar la situació meteorològica a Catalunya. Tot i que encara hi ha incertesa pel que fa a això, els models no s’acaben de posar d’acord, tot fa pensar que les restes arribarien a Catalunya diumenge en forma d’una borrasca de reduïdes dimensions.

Els xàfecs i tronades, puntualment intensos,  proliferaran a partir de la tarda i la pluja es podrà generalitzar entre darrera hora i dilluns. La posició final del centre de la baixa serà determinant per parlar de pluges més o menys abundants i intenses.

Ara per ara, tot indica que la baixa afavoriria els vents humits de mar cap a terra, i que les precipitacions podrien ser especialment abundants al nord i el nord-est del país.

Michael, un altre cicló posttropical que dilluns arribarà a Galícia

Encara que costi de creure dilluns s’iniciarà amb l’arribada d’un altre exhuracà, en aquest cas el Michael. Alguns mapes preveuen que les seves restes es podran acabar “fusionant-se” amb les de Leslie.

No hi ha cap mena de dubte que el temps vol continuar essent notícia aquesta tardor al nostre entorn, de moment ja ha ens ha deixat diversos episodis d’aiguats sobtats a Barcelona, inundacions i l’albirament de mànegues marines.

A btveltemps seguirem minut a minut aquesta situació incerta i amb pocs precedents a la nostra latitud.