Els veïns de Sants-Montjuïc saben que les pluges intenses són sinònim d’inundacions al Paral·lel. Aquest dimarts, 9 d’octubre, no ha estat cap excepció després de caure gairebé 100 litres per metre quadrat en una hora. Però, per què es concentren tantes inundacions al Paral·lel? La resposta té a veure, segons fonts de l’Ajuntament, amb les lleis de la física.

El col·lector del Paral·lel no pot amb tota l’aigua

Al subsol de la ciutat hi ha més de 1.000 col·lectors d’aigua, és a dir, les canonades que recullen l’aigua de la pluja que s’escola per les clavegueres i la condueixen cap a les depuradores del Besòs i del Prat de Llobregat (les dues que donen servei a Barcelona). I, precisament, al Paral·lel hi ha un dels col·lectors més importants.

Quan plou amb intensitat, el col·lector d’aigua del Paral·lel no només s’encarrega d’absorbir l’aigua que plou a la mateixa àrea, sinó que també rep l’aigua que baixa de la Diagonal i l’aigua que no poden absorbir els col·lectors del Raval. Quan tot aquest conjunt d’aigua supera la capacitat del col·lector, es produeixen les inundacions al Paral·lel i l’aigua puja a la superfície i, fins i tot, s’escola a les andanes del metro de Paral·lel.

Quina solució tenen les inundacions al Paral·lel?

L’Ajuntament està treballant des del mandat anterior en el doblament del col·lector del Paral·lel. Actualment hi ha un tub que fa tres metres de diàmetre i aviat n’hi haurà un d’addicional de la mateixa mida. Això, segons la directora general de Barcelona Cicle de l’Aigua, Cristina Vila, permetrà pal·liar la situació. S’hauria d’enllestir en el mandat següent.

Ara bé, l’empresa municipal que gestiona l’aigua a la ciutat avisa que ara Barcelona comença a patir els efectes del canvi climàtic, com les pluges torrencials. Per això, Vila constata que “les pluges cada cop són més intenses” i que l’Ajuntament treballarà per mitigar-ne els efectes.

Barcelona té 15 dipòsits pluvials

Com que la capacitat dels col·lectors d’aigua es pot veure compromesa els dies de pluja intensa, Barcelona disposa de 15 dipòsits pluvials per emmagatzemar l’aigua abans d’enviar-la a les depuradores. Tots van entrar en funcionament a partir dels anys 90, quan l’Ajuntament va renovar el sistema de drenatge de la ciutat.

En total, els 15 dipòsits tenen un volum de 477.020 m³ d’aigua. A Barcelona, el dipòsit amb més capacitat està ubicat just a sota de la Facultat de Física de la UB (105.500 m³). En el mapa següent hi ha representats els 15 dipòsits pluvials actius a la ciutat.

Mapa de dipòsits pluvials a Barcelona