Els pagesos s’oposen a compensar l’ampliació de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat a costa de reduir la superfície agrícola. Olivier Chantry, de la Unió de Pagesos del Baix Llobregat, remarca que no pot ser “que les terres agràries siguin una compensació per una ampliació que no té sentit”. De fet, Aena ha ofert compensar-los amb 10 vegades més de terreny agrícola a canvi de la zona de la Ricarda, afectada pel projecte d’ampliació de l’aeroport.

Chantry assenyala que això “reduiria la superfície del camp i posaria en perill l’accés a la terra de la pagesia futura i l’actual“. Alerta que “hi ha una negació de l’existència de la pagesia a aquest territori, que és un parc agrari”. I lamenta que la proposta d’Aena s’hagi plantejat sense cap diàleg ni consens amb els pagesos, i donant per fet que acceptarien les indemnitzacions per l’expropiació dels terrenys de cultiu.

Els pagesos se sumen així a les veus contràries al projecte d’ampliació de l’aeroport, entre les quals també hi ha l’Ajuntament de Barcelona. I responen al gest de pressió del món econòmic, que la setmana passada va defensar la necessitat d’augmentar la capacitat de l’aeroport per a quan es recuperi el trànsit d’avions previ a la pandèmia.

La plataforma Zeroport, també en contra

D’altra banda, Elena Idoate, membre de la plataforma Zeroport, ha explicat que l’última ampliació de l’aeroport, amb la construcció de la tercera pista, la que ara es vol fer més gran, va suposar la pèrdua d’espais naturals. Considera que, per presentar el projecte, Aena va oferir unes compensacions que encara no s’han complert. Per tant, assegura que no és creïble que aquest cop posin sobre la taula les mateixes mesures que aleshores no es van dur a terme.

Idoate considera que el projecte que ha presentat Aena és una pèrdua de 47 hectàrees que són insubstituïbles, amb un impacte natural indirecte que afectarà una zona molt més àmplia. Assenyala que no es pot compensar la pèrdua de la Ricarda amb un altre territori, perquè és una pèrdua global de terreny, ja que el delta està format tant per espais naturals com per espais agraris. Per tant, si es treuen 47 hectàrees de la Ricarda, el delta no creixerà en una altra àrea.