El debat sobre l’ampliació de l’aeroport de Barcelona fa dies que torna a estar sobre la taula, davant la pressa d’Aena per tancar el nou període d’inversions aquest estiu. Mentre que el món econòmic pressiona per tirar endavant l’ampliació, ecologistes i entitats veïnals i socials s’hi oposen perquè l’ampliació suposaria destruir l’espai natural de La Ricarda, al delta del Llobregat.

Tot i que Aena ha ofert compensar amb 10 vegades més la zona protegida afectada, els doctors en biologia Joan Pino i Narcís Prat han defensat aquest dimecres que l’espai natural de La Ricarda “és únic i impossible de reproduir”. És una zona de biodiversitat que fa 300 anys que s’està formant i, a més, diuen, encara que el volguessin intentar reproduir no hi ha més terrenys disponibles per fer-ho.

En una visita organitzada pel Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat han explicat que La Ricarda és l’espai del delta amb major grau de naturalitat i la zona humida menys modificada i amb hàbitats més consolidats. A més, defensen que és un dels últims espais verges del delta i que està protegit per la Unió Europea.

Els dos doctors en biologia, Joan Pino i Narcís Prat, expliquen que l’espai natural de La Ricarda acull un gran diversitat de flora i fauna que es distribueix en el territori en funció de la humitat i la salinitat del terreny. “És un sistema molt complex que no es resol amb valors simplistes”, comenta Joan Pino.

Els ocells del delta del Llobregat canvien hàbits a causa del confinament

A més, els dos biòlegs expliquen que per a la construcció de l’ampliació de l’aeroport caldria assecar els terrenys i, per tant, eliminar les aigües freàtiques de la zona. Això tindria implicacions en l’entorn perquè precisament aquestes aigües són les que donen una biodiversitat especial a La Ricarda.

La Casa Gomis i el seu entorn

Dins de l’espai natural de La Ricarda també hi ha la Casa Gomis, que ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. La catalogació de l’edifici no inclou només la construcció en si, sinó també el jardí i el bosc de pins que l’envolta, i la torre de l’aigua, que està situada fora de la plataforma on hi ha la casa.

La construcció de la Casa Gomis va ser pionera en la seva època pels criteris de sostenibilitat que incloïen respecte al paisatge, de coneixement de l’entorn on s’ubicava i de respecte al medi natural.