eclipsi solar 10 juny 2021
Eclipsi de sol. Font: Nasa

Aquesta setmana arriba un fenomen astronòmic que ens farà mirar al cel! Es produirà un eclipsi solar el 10 de juny, aquest dijous. Serà un eclipsi anular de sol que es podrà veure des de Barcelona i Catalunya parcialment i també des de bona part de l’hemisferi nord.

L’eclipsi de sol a Barcelona es veurà només en part, ja que la Lluna tan sols n’ocultarà un bocí en el moment àlgid, el 7 % del disc solar.

Quant durarà l’eclipsi anular de sol?

Segons l’Institut Geològic Nacional, l’eclipsi solar serà parcial, visible a bona part de l’hemisferi nord, i s’iniciarà a les 10.12 h (hora local a Catalunya) a l’oceà Atlàtic i finalitzarà a les 15.11 h en un punt al sud-est de Kumul, a la regió de Xinjiang (la Xina). Per tant, l’eclipsi anular durarà gairebé cinc hores.

Quan començarà l’eclipsi solar a Barcelona?

L’eclipsi solar a Barcelona començarà a les 11.19 h, quan la Lluna començarà a ocultar el sol, i la màxima ocultació es produirà a les 11.55 h. S’acabarà a les 12.33 h.

Aquest horari variarà lleugerament en funció del punt de Catalunya, ja que l’eclipsi començarà uns parell de minuts abans a Ponent.

font: IGN.es

La fase anular es podrà veure entre el el nord-est del Canadà i el nord-est de Rússia, tot passant pel nord de Groenlàndia.

Què és un eclipsi solar anular?

Un eclipsi solar es produeix quan la llum del Sol és veu total, o parcialment, atenuada per la Lluna, la qual s’interposa entre l’astre rei i la Terra. Quan la Lluna oculta totalment el disc solar es parla d’un eclipsi total, si només n’oculta una porció es parla d‘eclipsi parcial.

El terme eclipsi anular fa referència a quan la Lluna no arriba a tapar totalment el sol des de cap punt de la Terra, tot i que l’alineació sigui òptima. Això es produeix si la Lluna s’emplaça en un punt més allunyat de la seva òrbita, per tant, des de la superfície terrestre es veu més petita que el Sol.

No mirar mai directament el sol

Convé recordar que no es pot mirar mai directament el sol perquè provoca cremades als ulls i pot arribar a causar ceguesa irreversible. Els experts recorden que no es poden usar vidres fumants ni filtres que no estiguin específicament dissenyats per a l’observació del sol.

Com veure l’eclipsi solar per evitar cremades als ulls?

Per fer-ho de forma correcte convé fer-ho mitjançant el mètode de la projecció, és a dir, fer un forat de 2 mil·límetres de diàmetre en una cartolina i apuntar-la cap el terra o una altra superfície llisa. Fent-ho així es pot veure la imatge del Sol amb el bocinet que li manca a causa de la interacció amb la Lluna.

Presència d’alguns núvols prims

El núvols no impediran la visió de l’eclipsi des de Barcelona ni des del conjunt del territori, ja que tan sols s’espera la presència d’alguns núvols prims poc rellevants.

Només en alguna zona de muntanya dels Pirineus les nuvolades d’evolució en podrien dificultar una mica més la visualització.