Foto: Quique Carballal

Barcelona es troba al mig de la via litoral de migració de moltes aus. Això facilita que, especialment durant els mesos de primavera i tardor, gran quantitat d’ocells travessin la nostra ciutat. Segons l’Atlas ornitològic de Barcelona, hi crien i hi viuen fins a 83 espècies d’aus diferents. Els elements geogràfics són importants, com la muntanya de Montjuïc, Collserola, el delta del Llobregat, la conca del Besòs o qualsevol dels cinc turons que mantenen habitats aptes per a una bona biodiversitat. A més, la ciutat ha generat espais verds, com la Ciutadella o el Parc de Diagonal Mar, amb punts d’aigua que faciliten hi visquin molts ocells.

El Jardí Botànic de Barcelona ofereix una l’oportunitat d’aprendre a identificar les principals espècies d’ocells de la ciutat.

Ocells adaptats a la ciutat

Els coloms, pardals, cotorres i gavians són algunes de els espècies més ben adaptades a la ciutat de Barcelona i que podríem classificar com ocells sedentaris perquè hi viuen durant tot l’any. Les espècies més ben adaptades a la vida de la ciutat són les que viuen a prop dels edificis, mentre que fa anys només se’n trobaven en penya-segats o cingles. Aquesta adaptació al medi els permet fer nius en esquerdes o cavitats d’edificis, teulades o terrats. Algunes d’aquestes aus, a banda de les anteriors, són els falciots, orenetes vulgar i cuablanca, xoriguers i els falcons.

Altres ocells barcelonins, però més lligats a ambients oberts, enjardinats i amb presència d’arbres i arbusts són les merles, pit-roigs, tallarols, raspinells, mallerengues, verdums, garses, cotorres o tórtores turques. També puputs, caderneres, gafarrons i, fins i tot, algun mussol. Segons l’Atlas ornitòlogic de Barcelona, darrerament s’ha observat l’augment d’espècies com les mallerengues, cueretes i tallarols capnegres.

En referència als ocells aquàtics, trobem ànecs collverd, esplugabous, bernat pescaire, algun blauet, morells de plomall, gavines vulgars, corbs marins i oques.

Quins ocells canten a la ciutat durant la primavera?

Durant les matinades i primeres hores del matí es pot sentir el cant de les merles o els crits dels gavians. Una mica més avançat el matí es poden sentir també els crits dels falciots i ballesters, que acostumen a assenyalar la fi de l’hivern, ja que durant els mesos freds emigren a l’Àfrica. Prop del mar o del Llobregat i el Besòs, també es poden veure, de bon matí, bernats pescaire i gavians.

Els coloms es poden veure a tothora, també els pardals sobre de molts plàtans. En zones sense arbres, amb edificis vells, amb patis i celoberts s’hi acostumen a aplegar moltes merles i orenetes, que nien als edificis. En canvi, en zones enjardinades, amb arbres i punts d’aigua trobem gafarrons, verdums, mallerenga i algun tallarol de casquet. El raspinell és un ocell que podem trobar en troncs d’arbres, a la recerca d’insectes que li serveixen de menjar.

Les cueretes cuablanca acostumen a buscar menjar entre l’herba dels parcs, igual que les tórtores. Les garses o les cotorres nien dalt dels arbres, també palmeres. Falcons tallarols són altres espècies que també podem veure durant la primavera.

Ocells barcelonins durant la tardor i l’hivern

Els verdums, pardals, estornells, cotxa fumada, mallerengues blaves, coloms i cotorres són els més fàcils de veure durant els mesos freds. En zones properes al mar també podrem observar i sentir gavines i gavians. A prop de la Ciutadella hi viu una coneguda colònia de bernats pescaire i esplugabous. En canvi, a prop de Collserola hi trobarem pit-roigs i merles als capvespres.