Font: Alfons Puertas

La ciutat de Barcelona continua vivint un període de sequera. Les precipitacions que ens han afectat aquest darrer mes d’abril no han estat suficients per trencar aquesta ratxa seca que arrosseguem des del desembre de l’any passat, quan es va posar fi a un període de pluges abundants.

Nou rècord a l’Observatori Fabra

Mai fins ara, l’Observatori Fabra havia acumulat tant poca precipitació durant els primers quatre mesos de l’any. El mes d’abril tanca amb 36,2 litres/m2 en aquest observatori —un 66 % de l’habitual—, mentre que al pla de Barcelona el registres oscil·len entre els 20 i 30 litres, en general. Segons l’observador Alfons Puertas, és el primer quadrimestre de l’any més sec des que se’n tenen registres (1914). Si el primer trimestre ja va ser extremament sec, en aquests primers quatre mesos s’han recollit tan sols 59,3 mm, un 30% dels gairebé 200 litres que s’haurien hagut d’acumular en aquest període de temps. D’aquesta manera superem el rècord que es va registrar durant els primers quatre mesos del 1995, llavors 67,5  litres /m2.

Temperatures normalitzades

Pel que fa al termòmetre, l’abril no ha patit cap calorada o fredorada fora de temporada, per això la temperatura mitjana ha estat força normal, d’uns 13,4 ºC, i només s’ha superat en només dues dècimes l’habitual en un mes com aquest. El matí més fred el vam registrar el 4 d’abril amb 3,2 ºc, mentre que el dia més càlid el vam tenir divendres passat, dia 26, amb 21,5 ºC.

L’abril amb menys dies amb 20 ºC que el febrer

Com a curiositat, aquest abril tanca amb només dues jornades amb temperatures per sobre els 20 ºC, una dada que contrasta amb les quatre que vam tenir durant el passat febrer, marcat per unes temperatures anòmales. Aquest fet també s’explica perquè aquest abril ens han visitat diversos sistemes frontals que no ens han deixat molta precipitació, però sí nuvolositat abundant i per conseqüència menys insolació solar que és la que fa revifar el termòmetre.

Finalment, el mes d’abril ens ha deixat dues calamarsades, el 9 i 24. Aquest darrer dia també es va observar una tromba marina que va ser captada des de diversos punts de la ciutat de Barcelona.