Font: José Vicente Diaz

Les tres estrelles que formen el triangle de primavera, Arcturus, Spica i Regulus, se situaran al zenit aquest divendres, és a dir, just sobre la vertical del cel de la ciutat. És per aquest motiu que el Parc de Collserola en permetrà l’observació amb un telescopi i amb uns binocles.

Arcturus és la tercera estrella més brillant del cel nocturn i pertany a la constel·lació del Bover. Segons l’astrònom Joan Anton Català, brilla amb llum ataronjada i, afirma, és un Sol vell, inflat i fred, tal com serà el nostre d’aquí a uns 5.000 milions d’anys. Arcturus, juntament amb Spica i Regulus, de la constel·lació de Lleó, han servit de guia al llarg de la història.

Català també explica que el triangle de primavera no és tan espectacular com el d’estiu, ja que les estrelles que el componen són menys brillants, però assegura és una bona excusa per mirar i gaudir del cel.

El Parc de Collserola proposa una activat de dues hores, amb una part teòrica, que permet a l’observador situar les constel·lacions i saber l’origen de la seva nomenclatura segons la mitologia grega. Després, es preveu que es dugui a terme la part pràctica, basada en l’observació del cel amb un telescopi. Si s’escau també es podrà observar alguns planetes.

Aquesta activitat forma part de la programació habitual del parc i, un cop al mes, permet gaudir i aprendre moltes històries que amaga el cel barceloní i que, evidentment, és canviant en funció de l’època de l’any. A banda d’aquest divendres, també hi ha programada una altra visió nocturna del cel, les estrelles i els planetes, el 7 de juny. En aquesta ocasió l’observació astronòmica es decantarà a conèixer i visualitzar les estrelles Vega i Polaris.

També arriba la pluja d’estels Eta Aquàrids

La nit del 5 al 6 de maig es preveu el màxim d’estels fugaços d’Eta Aquàrids, aproximadament un per minut. Fins al 20 de maig el nostre planeta circularà a prop de la zona on hi ha les restes del cometa Halley, que són les responsables d’aquests meteors. És així que fins aquesta data es podran veure estels fugaços, encara que amb menys activitat a mesura com ens allunyem de la data del 6 de maig. El millor moment per gaudir-ne serà poques hores abans de la sortida del sol.

 

Els núvols dificultaran la visió del triangle de primavera

Segons els mapes del temps, aquest divendres es preveu l’arribada d’una massa d’aire fred que facilitaria la formació de ruixats i tempestes força generalitzades al territori català. La pluja avançarà de ponent a llevant i, potser, durant les hores de foscor els núvols s’aniran trencant i serà més fàcil l’observació del triangle de primavera.