L’estiu no sembla que vulgui tornar. De fet, tot el contrari. La tardor vol arribar a marxes forçades i ja apunta cap a nosaltres un nou canvi de temps que ens tornarà l’ambient de novembre que hem tingut ja aquest cap de setmana, només després d’uns dies de treva. El clàssic estiuet de Sant Miquel serà enguany una simple normalització de les temperatures entre dos períodes sensiblement més freds.

Una borrasca de tardor avançada

Els mapes van apuntant amb una probabilitat bastant elevada una gran descarrega d’aire fred d’origen polar que acabarà formant una borrasca molt profunda al voltant del Regne Unit. Alguns models indiquen la possibilitat de pressions inferiors a 980 hPa, unes dades més pròpies de ben avançada la tardor o fins i tot de l’hivern. Fins i tot, no es descarta la formació d’una ciclogènesis explosiva que podria afectar les zones properes al Cantàbric. Al Mediterrani el vent i la pluja també ens arribaran, però amb menor mesura.

En el cas de casa nostra, el primer sotrac el tindrem divendres, amb el pas d’un front que podria deixar una mica de pluja a bona part del territori i que obriria les portes a un altre gran descens de la temperatura.

Tornaran les temperatures per sota del que és habitual

El setembre acabarà fent de setembre però l’octubre començarà fent de novembre.

meteograma per als propers dies a Barcelona. Font: wetterzentrale

Tot i que encara no és clar quina serà la potència de l’entrada d’aire fred a casa nostra, el cert és que sembla més que evident una possible clatellada important de la temperatura entre divendres i dissabte, que ens tornarà l’ambient de novembre que hem viscut ja aquest cap de setmana que acabem de deixar. 

La neu tornarà a descarregar al Pirineu i tornarà a guarnir de blanc algunes zones que puguin perdre aquest vestit que ja han lluit aquest cap de setmana. L’hivern queda lluny, però la meteorologia ens el voldrà acostar de nou abans d’hora. Ara mateix el temps apunta més a l’arribada de jaquetes, abrics i mantes que no pas a un retorn de l’estiu.