Núvol lenticular
Altocúmul lenticular vist damunt el Turó de l'Home. Foto: Albert Vàzquez @Cel_ennuvolat

Barcelona s’ha llevat diumenge, 27 de setembre, amb el cel net com una patena, però amb el pas del matí les nuvolades han anat tapant el cel de la ciutat. Es tractava bàsicament d’altocúmuls i altoestrats, núvols mitjans compresos entre els tres i els sis quilòmetres d’altitud.

Núvols aerodinàmics, formats a sotavent del Pirineu

Molts dels núvols que s’han observat diumenge tenien forma aerodinàmica, de llentia o plat volador. Es tractava d‘altocúmuls lenticulars, un tipus de núvols que es forma a causa de la interacció entre el vent i el relleu, el qual s’hi oposa transversalment.

La presència d’aquest núvol va associada a vent fort en altura. Aquest diumenge bufa vent del nord, responsable de l’ambient fred de les darreres hores.

Quan el flux de vent del nord creua perpendicularment el Pirineu, es veu alterat i s’acaben formant ondulacions a sotavent, a la cara sud de la serralada. Aquestes ondulacions impliquen ascensos i descensos del vent i, en conseqüència, formació de núvols als ascensos —pel refredament i condensació del vapor d’aigua—, i dissipació als descensos a causa de l’evaporació.

Mentre bufa el vent, els núvols es formen per un costat i es desfan per l’altre de forma continuada. Aquest és el motiu pel qual sembla que aquest tipus de núvol sigui immòbil.

Aquest fenomen no es produeix únicament quan bufa el vent del nord. Els núvols lenticulars poden aparèixer amb vent de qualsevol direcció sempre que s’oposi perpendicularment a alguna serralada o muntanya de gran entitat.

A Barcelona s’observen altocúmuls lenticulars sobretot en situacions de vent del nord i nord-oest, però també quan bufa el vent de ponent, el qual interactua amb les muntanyes del prelitoral i anteriorment amb el Sistema Ibèric.