L'incendi de Caldes, el més important d'enguany. Foto: Agents Rurals. Departament d'agricultura, ramaderia, pesca i alimentació.

No tot el que ens porta el 2020 ha de ser dolent. Els agents rurals han elaborat l’informe de final de campanya en què es constata que la d’enguany ha estat la millor de la darrera dècada, amb prop de 150 incendis forestals, però només un que hagi superat les 10 hectàrees.

Menys de 100 hectàrees cremades

Segons l’informe dels agents rurals, els 149 incendis forestals que s’han declarat durant la campanya forestal d’enguany han estat majoritàriament petits, i en total s’han cremat prop de 90 hectàrees, en el que és un balanç més que positiu en una temporada que es presentava complicada per la gran quantitat de combustible emmagatzemat dels temporals del gener i l’abril.

Es tracta de l’any amb menys incendis forestals en 15 anys i la campanya forestal en què s’han cremat menys hectàrees des del 2008, quan no es va arribar a la cinquantena.

Set incendis a Barcelona i Collserola

ubicació dels incendis de la campanya forestal d’enguany. Foto: Agents Rurals. Departament d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació.

Dels 149 incendis forestals declarats, set s’han donat a Collserola i Barcelona, cinc dels quals estrictament a territori barceloní, per un territori cremat que no ha arribat a mitja hectàrea cremada.

Un balanç també més que positiu i que queda per sota de la mitjana habitual.

La meteorologia, clau

Tot i que és cert que la campanya es presentava complicada atesa la gran quantitat d’arbres, branques i troncs caiguts durant el temporal Gloria del gener i, posteriorment, els aiguats i esllavissades de l’abril, el cert és que la campanya d’estiu ha anat portant diversos respirs que han permès mantenir el bosc amb unes condicions més que òptimes d’humitat.

Les condicions prèvies a l’estiu, amb una pluviometria excepcional i rècord en alguns punts com Barcelona, permetia respirar en un primer moment tranquils, però han estat les diverses “regades” caigudes entre juny i principis de juliol les que més han ajudat a mantenir aquest estat.

Només el període comprès entre finals de juliol i finals d’agost ha estat una mica més compromès en aquest sentit, però la prevenció en aquest cas també ha sumat.

Cal no abaixar la guàrdia però, si més no, bones notícies pel que fa als incendis en un 2020 per oblidar en altres molts àmbits.