neu al Pirineu
Coll de Pal, entre el Berguedà i la Cerdanya ben enfarinat. Foto: Cinto Vilà

L’entrada de nord de les darreres hores ha estat de les que volen deixar empremta als registres climàtics. A Barcelona, concretament a l’Observatori Fabra, dissabte van anotar la primera mínima inferior als 10 graus de la temporada, la més primerenca des del 2002. Al Pirineu la neu va emblanquinar les muntanyes a cotes mitjanes divendres i, dissabte i, novament, la nit de dissabte a diumenge.

Nit gèlida a l’alta muntanya

Diumenge de matinada el termòmetre s’ha desplomat de forma contundent al Pirineu, sobretot a cotes altes. Les mínimes han marcat valors propis del cor de l’hivern, rècord en un mes de setembre en alguns casos.

Al cim de la Pica d’Estats, el punt més alt de Catalunya, a 3.143 m, el termòmetre s‘ha desplomat fins a -12,2 ºC a l’estació de la xarxa Méteo Valls d’Àneu. També cal destacar, per baixos, els -11,1 ºC del Pic de Punta Alta (3.014 m) o els  –10 ºC del Pic de Montarto, de 2.833 m d’altitud.

El fred també s’ha fet notar en altres indrets d’alta muntanya pirinenca: -8,1 ºC a l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya de la Tosa (2.500 m), -7 ºC a la Bonaigua (2.266 m) o -5,4 ºC al Port del Comte, a 2.316 m. Dissabte les mínimes ja van ser rècord per baixes en un mes de setembre en algunes estacions oficials del Servei Meteorològic de Catalunya, diumenge, però, han estat encara més baixes.

 Nevada poc habitual per a les dates

La nevada de la nit de dissabte a diumenge ha afegit uns quants centímetres més de neu a les muntanyes del Pirineu, tot i que a cotes superiors que dissabte.

Les estacions que mesuren el gruix de neu del Servei Meteorològic de Catalunya anotaven diumenge al matí, 17 cm a Sasseuva, 9 cm a la Bonaigua o 4 cm a Boí, tot i que cal tenir present que en molts casos es tractava de neu ventada, per tant els gruixos eren superiors probablement en molts casos.

Els gruixos han estat molt remarcables a la cara nord de la serralada i zones d’influència.

 

Setmana més tranquil·la en espera d’un nou canvi de temps a partir de divendres

La situació de neu i fred al Pirineu té les hores comptades. Diumenge es preveu l’arribada d’un darrer front que podria deixar una mica més de neu als cims de la serralada, sobretot al vessant nord. A partir de dilluns la temperatura pujarà clarament, sobretot als migdies.

Els mapes, però, entreveuen una nova situació de vent del nord causada per l’arribada d’una nova borrasca a partir de divendres. El fred i els xàfecs de neu podrien tornar a ser notícia d’aquí a una setmana.