L’estiu s’acabarà oficialment aquest dimarts amb l’entrada de la tardor, a quarts de quatre de la tarda. Però la tardor meteorològica sembla que ens arribarà de cop uns dies més tard, amb una entrada d’aire fred d’origen polar que farà que, a finals de setmana, l’ambient sigui més de finals d’octubre o de novembre que no pas de finals de setembre.

Una massa d’aire d’origen polar

La causant d’aquest gran sotrac en la temperatura serà una irrupció d’aire fred d’origen polar que ens arribarà a partir de divendres, amb una temperatura que, durant uns dies, podria quedar entre cinc i set graus per sota respecte del que seria habitual.

Meteograma per a Barcelona els propers dies, en què es veu el gran descens de la temperatura previst per a divendres i dissabte. Font: Wetterzentrale

Abans, però, un altre possible clàssic previ a les entrades d’aire fred: el vent de ponent, que podria fer que dijous (el dia abans de l’entrada d’aire fred) la temperatura es dispari fins a fregar de nou la marca dels 30 ºC.

Xàfecs irregulars i nevades fins i tot per sota dels 1.200 m

El pronòstic indica certa tranquil·litat per a dimecres i dijous, quan els núvols guanyaran terreny i anunciaran el canvi de temps de l’endemà, divendres. Tot i que encara queden dies i el pronòstic pot canviar, a hores d’ara els mapes ens indiquen un canvi contundent per divendres i dissabte.

Divendres serà el dia del canvi, amb xàfecs i tempestes a molts indrets del nord-est i que, a hores d’ara, també podrien arribar a Barcelona. El mestral i la tramuntana s’enfortiran a l’Ebre, els Pirineus i l’Empordà i el descens de la temperatura serà una evidència.

La neu, que canviarà totalment de color els Pirineus, podria arribar a fer acte de presència fins als 1.000- 1.200 m o puntualment per sota al Pirineu, i la nevada serà molt més abundant al vessant nord, on es podria acumular a cotes altes ben bé un pam de neu. A hores d’ara no descartem la possibilitat de veure neu fins i tot al massís del Montseny, tot i que en aquest cas no és tan clar.

Descens de prop de 10 ºC en només dos dies

La temperatura podria baixar de cop entre divendres i dissabte, tant de dia com de nit, dels gairebé 30 ºC pronosticats per a dijous (si finalment bufa el vent de ponent) als poc més de 20 ºC de dissabte. De l’estiu al novembre en poc més de 24-36 h.

De nit el descens també està servit i no es descarta la possibilitat de baixar per sota dels 15 ºC en alguns barris de la ciutat, especialment durant el cap de setmana.

Si s’aconseguís baixar dels 10 ºC a l’Observatori Fabra abans de diumenge (difícil però no gens descartable) serà la vegada que es baixa abans per sota d’aquesta marca després de l’estiu des de l’any 2002.

Les Festes de la Mercè d’enguany vindran marcades, doncs, per l’ambient de tardor. La Mercè no perdona. Enguany però no serà pas la pluja, sinó el fred el que ens farà repescar les primeres peces d’abric de la temporada.