Universitat de Barcelona
Diaphorodoris papillata / Universitat de Barcelona

El litoral de la ciutat de Barcelona està fortament alterat per l’activitat humana (obres portuàries, abocament de residus, contaminació de l’aigua…). Tot i això, un estudi dut a terme per la Universitat de Barcelona ha identificat que aquestes aigües acullen fins a 73 espècies de bavoses de mar.

Aquests invertebrats marins coneguts com a heterobranquis són un ampli grup de mol·luscs gasteròpodes que abunden en àrees marines on és fàcil que trobin aliment. La degradació o la destrucció dels hàbitats marins són una amenaça per aquests organismes. La pressió humana sobre l’hàbitat natural o l’eutrofització del medi pels residus urbans afavoreixen el desenvolupament desigual d’aquestes espècies. En canvi, en hàbitats poc alterats, l’equilibri natural es tradueix en una biodiversitat alta.

En el cas del litoral de Barcelona, l’acció humana és molt destacada, amb la construcció de murs, dics, esculls, ports… Però aquestes estructures artificials també són les que donen noves oportunitats de supervivència a unes espècies d’animals que, d’altra manera, no podrien sobreviure al lloc original, com és el cas d’aquestes espècies de bavoses.

En general, s’han trobat espècies de mida petita i d’hàbitat nocturn, que s’associen a la fauna dels hàbitats en esquerdes de roca i esculls del litoral barceloní. Els experts han identificat fins a 73 espècies diferents al litoral urbà, malgrat que destaquen que l’estat ecològic de les aigües urbanes no és gaire bo, en especial a la desembocadura del Besòs i a les zones properes, com el Fòrum. Tot i això, els experts ressalten que és sorprenent trobar tantes espècies en un medi tan alterat per l’home, tot i que queden lluny del nombre d’espècies trobades en llocs mes ben conservats del litoral català, com a les illes Medes, on l’equip científic ha identificat fins a 108 espècies diferents des del 2010.

Universitat de Barcelona
Felimare picta / Universitat de Barcelona

Un Mediterrani més tropical

El canvi climàtic també està afavorint la presència d’espècies marines exòtiques al Mediterrani procedents del mar Roig, a través del canal de Suez, o bé de l’Atlàntic després de traspassar l’estret de Gibraltar. Els científics, en aquest estudi, també han identificat la presència d’espècies al·lòctones en el medi costaner de Barcelona, però sembla que, de moment, l’impacte ecològic és pràcticament nul.

En general, les espècies exòtiques trobades no entren en competència alimentària amb les espècies autòctones, és per això que els experts ho destaquen més aviat com una troballa curiosa. A més a més, aquestes espècies invasives acostumen a trobar-se només a l’estiu, ja que quan les aigües es refreden desapareixen del medi. Tot i això, el Mediterrani està avançant cap a unes condicions cada cop més tropicals. Així doncs, caldrà acostumar-se cada cop més a conviure amb aquestes noves espècies exòtiques.