quan comença estiu 2021
Foto: Àngel Galán

Calor intensa aquests dies. Sufocant a Barcelona, tant de dia com sobretot de nit, amb nits tòrrides de molt mal dormir i registres mínims que amb prou feines han arribat a baixar dels 26-27 ºC. Un autèntic forn que no sembla que s’hagi d’acabar amb cap gran sotragada, per bé que s’entreveu una desinflada gradual de la temperatura durant la setmana.

temperatures mínimes 10 agost

Per què no és una onada de calor?

El concepte actual d’onada de calor definit pel Meteocat estableix que cal superar el percentil 98 de temperatura màxima durant tres dies o més per poder considerar un episodi com a onada de calor.

A Barcelona això queda traduït en què s’haurien de superar els 33,6 ºC de màxima durant tres dies seguits, un fet que a casa nostra va molt més lligat a la presència del vent de ponent que a una situació de calor desmesurada com l’actual.

A més a més, es tracta d’un concepte que només té en compte la temperatura màxima, quan a Barcelona les mínimes són tan o més importants a l’hora de catalogar un episodi de calor. 

Mapes i dades en mà, queda clar que no parlem d’una onada de calor, si més no amb la definició actual. Potser en un futur s’hauria de redefinir per incloure altres paràmetres com la temperatura mínima, que són d’una importància màxima a indrets costaners com Barcelona.

Pendents d’un embossament d’aire fred

La setmana vindrà marcada per un embossament d’aire fred que afectarà especialment el nord i oest de la Península. Durant bona part de la setmana, Barcelona i Catalunya quedaran a l’est d’aquest embossament, encara sota els efectes de la gran bombolla d’aire càlid que se’ns ha tirat al damunt, però amb una tendència lenta a anar de baixa.

temperatura a 5.500m pronosticada per la matinada de dimecres. Font: woespana

Aquest embossament d’aire fred podria avançar cap a nosaltres a mitjans de setmana, comportant una inestabilització del temps i una reculada de la temperatura, però ara com ara no es veu tampoc cap gran refrescada.

Tornar a la normalitat, les noves “refrescades”

En un context inequívoc de canvi climàtic, són cada vegada més els mesos en què tenim temperatures per sobre de la mitjana i cada vegada més estranys els mesos normals o frescos.

En un context d’escalfament global trobar períodes amb la temperatura “normal” o habitual s’ha acabat convertint en les noves “refrescades”. És la “nova normalitat” del nostre clima.

I és així com aquesta setmana acabarem celebrant com a “refrescada” el que acabarà sent, en el millor dels casos, un retorn a la temperatura mitjana habitual del mes d’agost.

El meteograma ens deixa clara la davallada de la temperatura, però que quedarà simplement en una calor normalitzada a partir del cap de setmana. Cap refrescada, cap gran sotragada. Simplement normalitat. Calor i xafogor, però sense l’excés dels darrers dies.

Els ruixats i tempestes, en funció de l’embossament d’aire fred

Els mapes no tanquen la possibilitat a xàfecs i tempestes durant aquesta setmana. Ja a partir de dimecres augmentarà aquesta possibilitat a la costa, amb un possible màxim entre dijous i divendres, tot i que a hores d’ara sense poder assegurar res més que els xàfecs i tempestes que continuaran descarregant cada tarda a l’interior i muntanya i cada cop de manera més general i intensa.