La calor intensa continuarà marcant el temps de l'agost

L’agost continua sense descans termomètric. Una autèntica piconadora que només ha baixat una mica la guàrdia els dies 3 i 4 i que, a prop de complir-se l’equador del mes, continua circulant més de 3 ºC per sobre del que seria habitual. I no s’acaba aquí: la setmana vinent, nou pic de calor.

Abans, un petit respir

Caldrà agafar forces en tant que sigui possible entre diumenge i dimarts. És quan s’entreveu una lleu reculada de la temperatura acompanyada de més presència de núvols i, amb una mica de sort, amb alguns ruixats.

Ara bé, que ningú s’esperi tampoc grans alegries. En el millor dels casos un lleu descens de la temperatura, menys insolació i un petit respir de nit que en alguns casos es notarà molt poc o serà pràcticament imperceptible.

Un intent de normalització de la temperatura de només dos o tres dies en un mes d’agost que, si continua així, entrarà al podi dels agosts més càlids mai registrats. Avui dia, només tenim el 2003 per sobre d’aquest 2020.

El pic de calor, a partir de dimecres

Si bé és cert que encara falten molts dies, són molts els models i moltes les probabilitats que es confirmi aquest nou pic de calor, que arribaria entre dimecres a la tarda i dissabte de la setmana vinent.

Temperatura a 1.500 m prevista per dijous dia 20. Font: wetterzentrale

Tres dies amb temperatures que a la cota 1.500 podrien vorejar els 25 ºC, ben bé 4-5 ºC per sobre del que seria habitual.

Com sempre, el vent serà qui mani en el cas de Barcelona per saber fins on es disparen les temperatures màximes. A hores d’ara es tractaria d’una massa d’aire d’origen africà acompanyada de vents de component marítim, humits, per la qual cosa és molt probable que les temperatures màximes no es disparin en excés però sí que la xafogor sigui tan o més intensa que la registrada aquests darrers dies.

Les nits de més de 25 ºC tornaran amb molta probabilitat i alguna nit podria tornar a quedar per sobre dels 26-27 ºC al centre de la ciutat, amb una xafogor insofrible també en hores nocturnes.

Meteograma per Barcelona els propers dies. Font: wetterzentrale

No tot són males notícies. L’esperança és a les acaballes de la setmana vinent, quan ens podria visitar una massa d’aire més fresca. És clar que ja serà gairebé finals de mes. L’agost de 2020 sembla que vol fer història. Ja veurem on deixa el llistó final.