Imatge nocturna de Barcelona

Les nits tòrrides, és a dir, aquelles d’insomni en les quals la temperatura no davalla dels 25 graus de moment, per sort es fan pregar a Barcelona.

Falsa percepció d’un estiu poc calorós

La  calor d’estiu va arribar tard a Barcelona enguany, a mitjans de juny. Des de llavors, però, el termòmetre s’ha mantingut per la banda alta, amb dies de força calor, però amb valors en conjunt pròxims a la normalitat o una mica per sobre.

Malgrat tot, possiblement tenim la sensació que aquest estiu no està fent gaire calor. Res més lluny de la realitat: de calor n’està fent i força. Una primavera fresca i plujosa, i la severitat dels estius precedents -sobretot els del 2015 i 2016-, possiblement ens generen aquesta falsa percepció.

Ho demostren les dades climàtiques: tant el juny com els dies que hem passat de juliol ens han deixat valors superiors a la mitjana climàtica. Si ens fixem en les dades de l’Observatori Fabra podem comprovar que el juny va finalitzar amb una temperatura mitjana +0,7 ºC superior a la normal,  i que -de moment- la temperatura mitjana del juliol és +1,1 ºC per damunt la del període de referència 1981-2010.

Nombre de nits tropicals

Es parla de nit tropical quan la temperatura mínima no davalla dels 20 graus. El nombre de nits tropicals no ha parat de pujar des de fa uns anys a causa del canvi climàtic i algunes projeccions parlen que a finals de segle es podrien duplicar respecte a l’actualitat.

Les primeres nits tropicals aquest 2018 es van resistir respecte d’anys anteriors i no van arribar a Barcelona fins a principis de juny. No obstant això, des de llavors, a l’estació del Raval del Meteocat ja n’han anotat 37 i a l’Observatori Fabra, 16.

El 2017 al Raval en van registrar 89 i a l’Observatori Fabra, 55. El rècord de nits tropicals a l’Observatori Fabra -amb dades des del 1914-es va produir el 2003, any en el qual n’hi va haver fins a 75.

Cap nit tòrrida, de moment

Fins ara, tot i que ha anat de poc en algunes jornades, no s’ha registrat cap nit tòrrida als principals observatoris de Barcelona.

A l’observatori meteorològic de Sant Andreu tampoc no n’han anotat cap aquest 2018. La mitjana de nits d’aquest tipus del període del 2005-2017 és de tres. L’any que n’hi va haver més va ser el 2015, amb 11 nits. L’any passat van anotar quatre nits.

Sense calorades a la vista

De moment l’estiu continua avançant sense calorades a la vista i, fins i tot, els mapes anuncien un descens de la temperatura de cara al cap de setmana. Més enllà, els models indiquen que la temperatura continuaria a l’entorn de la normalitat o lleugerament per sobre.