El límit del barri de les Roquetes està configurat per tres antigues pedreres i una mina de baritina i quars. Les restes encara perviuen a la zona limítrof de la serra de Collserola. L’Associació Mediambiental del barri Grodema ha iniciat un projecte per recuperar la memòria històrica vinculada a l’extracció de roques i minerals a la zona. Segons Grodema, les pedreres són un símbol de la identitat de les Roquetes, un barri obrer i de muntanya sorgit de les roques.

Un mapa per ubicar les pedreres de les Roquetes

L’Associació Mediambiental del barri Grodema situa les pedreres com l’inici de la història de les Roquetes, al segle passat. Un dels objectius de Grodema és elaborar un mapa per ubicar les tres pedreres.

La més gran es troba a les escales que pugen fins al Castell de Torre Baró, per la baixada del Pedregar. Les altres dues se situen per sobre dels Jardins de Rodrigo Caro i l’Escola Esportiva Brafa. Totes tres són un símbol d’identitat de les Roquetes. De fet, el nom d’aquest barri ja fa referència al seu origen (“roques”). També en fan referència alguns dels seus carrers, com Cantera, baixada del pedregar o Camí Vell de la Pedrera.

“Les Roquetes és un barri de roques, amb carrers que parlen d’aquest testimoni, d’aquesta història”, explica Josep Anton Ruiz, membre de l’Associació Mediambiental Grodema. “A més, és una manera de ser i de fer de la gent de les Roquetes que va venir aquí a principis del segle XX, i després als anys 60, i que van autoconstruir les seves cases a cop de pedra i de baixar els materials muntanya a baix”.

Segons Grodema, les pedres de les pedreres que envolten les Roquetes van servir per construir cases a Sant Andreu i també estan presents al Castell de Torre Baró. Segons Josep Anton, no hi ha una data exacta que digui quan van deixar de funcionar. Això sí, alguns veïns vinguts als anys 50 i 60 encara recorden el so de les voladures mentre s’autoconstruïen les cases.

A partir de tota la informació recollida fins ara, Grodema vol continuar amb el projecte de les pedreres i l’inici de la història del barri. L’entitat situa el naixement de les Roquetes als anys 20. Anton Ruiz considera que s’ha de treballar per dignificar aquests espais limítrofs amb la serra de Collserola. La intenció, explica, és donar-li en un futur alguna funció que estableixi la relació entre les pedres, la serra i el barri.