Imatge de l'edifici de l'Observatori Fabra
L'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

Quan busquem un referent i una font fiable de dades meteorològiques i climàtiques de Barcelona el primer pensament sol ser l’Observatori Fabra.

Els més de 100 anys de dades meticulosament recollides pels seus observadors i l’emplaçament, en una zona allunyada de l’illa de calor de Barcelona i a més de 400 metres d’altura, fan que la seva sèrie sigui especialment rigorosa.

Aquestes són, justament, algunes de les qualitats necessàries per tal d’obtenir el reconeixement d’estació centenària per part de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). A banda, però, també ha de complir altres requeriments com estar actualment en funcionament, que l’estació no hagi tingut canvis d’ubicació al llarg dels anys que n’hagin alterat les dades i que no hi hagi períodes d’inactivitat superiors als 10 % del temps.

El compliment de tots aquests requisits va fer que l’Agència Estatal de Meteorologia (l’Aemet), qui en subministra els aparells meteorològics, proposés enguany l’Observatori Fabra com estació centenària.

Segons Jorge Nuñez, director de l’observatori “aquest és un merescut reconeixement a una tasca desenvolupada durant més de cent anys. Ni un son dia s’han deixat de realitzar ni anotar les observacions, ni tan sols el juliol del 1936”.

Foto d'un pluviògraf
Instrumental meteorològic a l’Observatori Fabra

Un dels observatoris més antics del món

L’Observatori Fabra pertany a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i va ser inaugurat l’any 1904 en presència del rei Alfons XIII. Va ser construït gràcies a un llegat de Camil Fabra Fontanils, primer marquès dAlella.

L’edifici modernista és obra de l’arquitecte Josep Domènech i Estapà. L’any 2014 va ser declarat Bé Cultural d’Interés Nacional. 

Es troba en funcionament des del 1913 i disposa de registres de 105 anys de precipitació complerts i de 103 de temperatura. La seva llarga trajectòria ha permès l’estudi continuat i sistemàtic de la climatologia local, l’activitat sísmica i l’astronomia: els tres dominis que es treballen en aquest observatori.