pluges Barcelona 160718

El fort aiguat que ha caigut aquest matí a Barcelona ens ha deixat més de 30 l/m2 en alguns punts de la ciutat que ha causat diverses afectacions a casa nostra. Ens deixa, també, algunes dades curioses. Feia mesos que no plovia tant en un dia.

Intensitat torrencial

La pluja queia a gairebé 300 mm/h en el moment de màxima intensitat. És el cas del barri de Gràcia, amb dades d’en Marc Gassó. D’haver-se mantingut la màxima intensitat durant una hora, els registres haguéssim fregat els 300 litres/m2. Per sort, no ha estat així. Tot i això, han arribat a caure nou litres en només cinc minuts i 18 litres en només 10 minuts. Una autèntic aiguat torrencial.

Superada la mitjana pluviomètrica mensual en menys de mitja hora

La precipitació mitjana a Barcelona per a un mes de juliol es mou al voltant dels 23 l/m2 segons les dades de l’Observatori Fabra. Amb la irregularitat típica del clima mediterrani passa que hi ha anys que pot no plou gota i d’altres que la mitjana se supera amb escreix. És el cas d’enguany. Amb la tempesta d’aquest matí, i en només mitja hora, els barris de muntanya, centre i costat Besòs han superat la marca dels 23 litres. En alguns casos, en només 30 minuts s’ha gairebé duplicat la pluviometria mitjana per al juliol, com és el cas de Sant Gervasi o Vallcarca.

L’ambient més fresc en un mes

Amb el pas de la tempesta la temperatura ha caigut en picat. Al Poblenou, a mig matí teníem uns luxosos 20,8 ºC, una dada que no la trobàvem des del 17 de juny. Al centre, a l’Eixample, el mercuri ha baixat fins als 20,7 ºC, cosa que no passava des del 15 de juny, fa un mes i un dia. En el cas de l’Observatori Fabra, la temperatura ha caigut fins als 17,3 ºC, una marca que queda superada pels 16,7 ºC del 18 de juny passat. Una bafarada d’aire fresc a la calor que arrossegàvem de les darreres setmanes.

L’episodi més important des de l’1 de maig

Cal remuntar dos mesos i mig enrere per trobar registres diaris tan destacats a la ciutat. En aquella ocasió algunes estacions meteorològiques van arribar a superar els 50 l/m2. Tot i que el maig i la primera quinzena del mes de juny han estat força plujoses, no s’havien recollit tants litres d’una manera tant extensa a la ciutat des del primer de maig.

Queda clar que no ha estat tampoc una tempesta històrica, però la d’aquest matí ens ha deixat aquestes dades curioses, unes imatges espectaculars i, el més important, ens ha permès respirar millor després de la calor i la xafogor del cap de setmana.