Fa més de dos anys que l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxar un mètode de control de la població de coloms. Va distribuir per la ciutat diversos dispensadors de pinso anticonceptiu, amb blat de moro recobert d’un fàrmac anomenat nicarbazina. Ara, l’Associació d’Empreses de Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP) critica aquest medicament, perquè considera que no se n’ha demostrat l’eficàcia.

Els dispensadors estan situats a l’espai públic i, segons l’ADEPAP, no hi ha prou evidència científica per descartar possibles efectes de la nicarbazina en humans, altres animals i el medi ambient. Es tracta d’un medicament veterinari antiparasitari amb efecte esterilitzant que, explica Quim Sendra, president de l’entitat, s’està utilitzant com a biocida, és a dir, com a substància per regular una població. Sendra creu que això és “legalment incert”.

Des de l’associació asseguren que, per afrontar aquesta plaga, s’haurien de combinar diversos mètodes i no descarten recuperar la captura massiva de coloms amb l’ús d’unes xarxes. També recalquen que aquesta plaga s’ha de combatre amb la col·laboració de diversos municipis afectats, no només des del consistori de Barcelona.

El responsable del projecte defensa l’eficàcia del fàrmac

Carlos González Crespo, coordinador del projecte de control de coloms, assegura que el primer objectiu era avaluar l’eficàcia del fàrmac i desenvolupar un mètode que permetés el control de la població de coloms sense afectar altres espècies. Després de dos anys d’utilitzar aquest fàrmac per encàrrec de l’Ajuntament han comprovat que és eficaç. González Crespo afirma que durant el primer any van tenir una disminució del 21 % de coloms als punts de tractament i el segon any han arribat a un 50 %. El coordinador del projecte destaca que la nicarbazina és un medicament que, després de cinc dies sense administrar-se, deixa de tenir efectes. Per tant, assenyala, si una altra espècie té un contacte puntual amb aquest medicament, no en tindrà els efectes.