Difícilment un ciutadà pot topar-se amb un gat salvatge que no estigui controlat. La majoria de felins que viuen al carrer i en colònies controlades estan censats, sota la supervisió de les protectores d’animals, les associacions animalistes, els veterinaris i l’Ajuntament. Segons el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB), les xifres del 2018 confirmen que hi ha unes 700 colònies formades per més de 9.000 gats a la ciutat. Moltes estan establertes en les àrees més llunyanes del nucli urbà. Molts felins viuen a la muntanya de Montjuïc i als entorns de Collserola, on hi ha veterinaris que supervisen l’estat de salut dels animals. Els gats de les colònies s’alimenten de pinso sec que faciliten les entitats que hi col·laboren.

Es crea l’Observatori per a la Gestió Integral Felina

El Col·legi de Veterinaris de Catalunya ha creat l’Observatori per a la Gestió Integral Felina per millorar el control de les comunitats de gats salvatges que viuen al país. Els promotors del projecte consideren que Barcelona n’és un exemple tot i que hauria de millorar en algun aspecte. Alexia Falcó, impulsora de l’Observatori, ha dit que s’hauria de fer més formació a les persones que treballen amb les colònies de gats, que són majoritàriament voluntàries que s’encarreguen de capturar-los, cuidar-los, mantenir l’espai net on viuen i garantir-los l’alimentació. Falcó també ha dit que cal estudiar bé la ubicació de la colònia, perquè no molesti els ciutadans i permeti viure amb tranquil·litat els animals.

Una descendència indirecta de 1.700 gats en tres anys

La tasca a Barcelona és eficaç ja que les dades confirmen que el control de les colònies de gats s’ha triplicat en set anys. Els gats de carrer es capturen, s’esterilitzen i se situen en una colònia controlada. Els experts treballen per combatre’n l’abandonament. Asseguren que un gat al carrer i sense esterilitzar pot tenir una descendència indirecta de 1.700 gats en tres anys.