La calor de l’estiu ajuda la proliferació de plagues a les ciutats, i Barcelona no se n’escapa. El podi se l’endú el mosquit tigre: tot apunta que proliferarà en les properes setmanes. És la previsió de l’Associació d’Empreses de Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP) i els preocupa, perquè és un transmissor important de malalties. Però hi haurà altres plagues que es faran notar: les rates, les paneroles i també les xinxes de llit, ara ja associades a l’anar i venir de turistes.

Des de l’entitat insisteixen que les plagues s’han convertit en una qüestió global. Segons Quim Sendra, president de l’ADEPAP, moltes espècies “han vingut de fora i estan venint cada dia”. “El trànsit, el moviment de mercaderies, de persones… fa que ja no puguem parlar de plagues locals, com fa molts anys”, explica.

La vespa asiàtica “ha vingut per quedar-s’hi”

L’ADEPAP assegura que a Catalunya, sobretot a Tarragona, la vespa asiàtica ha vingut per quedar-s’hi. De fet, fins i tot se n’han vist nius al Parc de Collserola. És una espècie de la Xina que s’està adaptant al clima Mediterrani i que ataca l’abella de la mel. Les picades d’aquest insecte causen un dolor intens i una coïssor semblant a una cremada. També produeixen perjudicis als apicultors i als fructicultors.

Per tot plegat, Sendra recomana als ciutadans que, en cas de plaga a casa o als entorns, contactin amb professionals. “En la gran majoria de casos, la nostra actuació [com a ciutadà] amb productes domèstics perllonga la plaga i n’augmenta la presència“, afirma. Des de l’associació, han aprofitat per criticar l’ús de la nicarbazina, el fàrmac que l’Ajuntament utilitza per frenar la reproducció dels coloms.