La tradició de cuinar i servir canelons és un costum que perdura el dia de Sant Esteve. La botiga de canelons Crossandra, situada al barri de Sant Gervasi-Galvany, ha obert fa només una setmana a la ciutat i ha hagut d’enllestir els preparatius per servir les comandes prèvies als dies de Nadal.

La propietària dels quatre establiments que tenen a tot Catalunya, Jasmina Alzina, assegura que els dies previs a la data assenyalada tenen “una mitjana de 1.000 vendes diàries”. Els canelons s’elaboren a l’obrador central, situat a Vic, però el preparat final amb la beixamel l’afegeixen els cuiners a cada establiment.

Els clients que acostumen a comprar canelons habitualment opten pel farcit de carn, el més venut durant les festes i també la resta de l’any. Ara bé, n’hi ha que enguany s’han atrevit a tastar el de confitura d’ànec amb ceba caramelitzada o el farcit de peix i marisc.

Els àpats de Sant Esteve, les sobralles de Nadal

La costum de menjar aquest plat el dia de Sant Esteve és una tradició relativament nova. Habitualment a les cases es cuinava arròs a la cassola amb les restes que havien sobrat el dia de Nadal. L’arribada dels canelons va ser fa només un segle, quan l’hostaleria de Barcelona va portar aquest plat italià a Catalunya. Principalment era un àpat que es consumia a les classes benestants i a partir del 1911 la casa de pastes El Pavo el va comercialitzar.