El Nadal 2020 serà diferent per a tothom però, en el cas dels més vulnerables, les entitats han fet mans i mànigues perquè ho notin el mínim possible. Enguany, per culpa de la pandèmia de la covid-19, Arrels Fundació no celebrarà els tradicionals sopar i dinar de Nadal al Centre Obert, sinó que ofereix 240 menús a les persones sense llar que atén. Aquest dijous voluntaris i educadors han repartit les bosses.

Cada bossa conté primer i segon plat, postres, bombons i una postal de desig de bones festes que han elaborat alumnes d’una escola de Barcelona. “Som conscients que només podem oferir aquest àpat i no podrem passar l’estona junts, fer caliu i compartir temps. Les persones sense sostre viuen amb força solitud, no tenen una xarxa i no tenen família”, lamenta Marta Maynou, cap del programa d’acollida de la fundació.

“Miro la televisió per no recordar”

El Jesús Marcos és un dels usuaris de l’entitat que ha rebut la cistella de Nadal. Fa 10 anys que dorm en un pis assistit d’Arrels, al Raval, amb quatre companys més; n’ha viscut 30 al carrer, des dels 18. Les festes mai no li han agradat del tot, però admet que aquest any ha estat i és encara més trist. “Els mesos en què ens van confinar ho vam passar molt malament. I avui… serà com un dia qualsevol. Miraré la televisió per no recordar“, explica.

Jesús Marcos i un dels seus companys al pis assistit del Raval

Crida d’Arrels a compartir àpats al carrer

Més enllà de la nit de Nadal, aquest 2020 Arrels Fundació fa una crida a tots els barcelonins perquè comparteixin un àpat amb una persona sense llar. Conviden a veïns i voluntaris a acostar-se a algú que visqui al carrer, oferir-li un plat calent i passar-hi una estona per combatre la soledat. De fet, a banda de repartir els menús a pisos assistits i a la residència, l’entitat també dona menjar a usuaris del centre obert i a persones que dormen al ras.