model meteorològic ECMWF
Imatge del geopotencial a 500 hPa i la temperatura a 850 hPa. Font: ECMWF

Feia anys i panys que la comunitat científica estava desitjant el moment en què les dades del model meteorològic ECMWF fossin accessibles de manera gratuïta i per a tothom. A diferència de la política americana, en què des de fa temps les seves dades són totalment obertes, l’accés al model centreeuropeu estava subjecte a una sèrie de llicències personalitzades i a quotes de pagament. Fins ara tan sols alguns gràfics estaven disponibles, ja que l’accés complet estava restringit als estats membres i cooperants de l’ECMWF, a l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i als clients comercials.

Però s’ha acabat. Des d’aquest dimecres els centenars de gràfics i dades d’aquest emblemàtic model meteorològic ECMWF són gratuïts i oberts per a tothom. Aquest canvi en la seva política és molt benvingut per tots els amants de la meteorologia i la climatologia. I és que no només estan disponibles els models meteorològics, sinó que també es pot consultar l’enorme base de dades de l’ECMWF: el Sistema de Recuperació i Arxiu Meteorològic, el conegut com a MARS, en què es poden trobar des d’anàlisis i dades climatològiques fins a experiments d’investigació recents i passats.

Aquest nou avenç cap a unes dades obertes ajudarà i estimularà a una major investigació i desenvolupament d’aplicacions relacionades amb el clima i àrees pròximes a aquesta disciplina. Un bon exemple d’aquesta utilitat la podem trobar en les tasques de recerca que van dur a terme un grup d’epidemiòlegs italians quan va començar la pandèmia de la covid-19. Gràcies a la política de dades obertes, el grup va poder accedir de manera fàcil i ràpida a les dades per tal d’investigar els vincles entre el nivell de contaminació i la taxa de gravetat d’infecció per covid-19.

D’altra banda, les reanàlisis i dades climàtiques proporcionaran una informació vital per monitorar com estan canviant el planeta i el clima i per comprendre i estudiar amb més detall com afectaran els impactes derivats de l’escalfament global. O les sortides de model del vent, radiació solar o onades ajudaran a planificar millor el desenvolupament d’energies renovables.

Aquests són tan sols alguns dels exemples que es beneficiaran d’aquesta consulta de dades gratuïtes i que, de moment, només ha fet un primer pas. És un avenç molt necessari i ben celebrat pels científics, que esperen que a partir d’aquest primer pas n’arribin molts més en la mateixa línia i compromís.