Els dies s’escurcen. No n’hi ha dubte. Qui més qui menys quan surt al carrer aquests dies nota que els vespres ja no són el que eren i als més matiners, que les albades s’acosten cada vegada més a les vuit del matí.

La reducció més important, als vespres

En el nostre camí inexorable cap a l’hivern hem perdut més de tres hores de sol en el còmput global respecte al solstici d’estiu, moment en què el dia és més llarg, amb 15 hores i 10 minuts de sol.

Concretament, aquest dimecres hem perdut una hora i 37 minuts de sol als matins i una hora i 55 minuts als vespres. El sol marxa ja al voltant de les 19.23 h (quan al solstici d’estiu ho va fer a les 21.28 h) mentre que la sortida de sol d’aquest dimecres ha estat a les 7.55 h (quan el dia 21 de juny l’albada va ser a les 6.18 h)

Dues hores més de pèrdua fins al solstici d’hivern

I els dies continuaran escurçant-se i cada vegada més ràpidament, encara que el canvi d’hora previst per al 25 d’octubre propiciarà uns dies amb sortides de sol més primerenques. El dia 24 d’octubre serà quan el sol sortirà més tard, fins al 20 de desembre. Totes dues jornades el sol sortirà a les 8.14 h.

El dia 25 d’octubre el sol sortirà a les 7.15 h i, a partir de llavors, cada dia una mica més tard fins a tornar a sortir a les 8.14 h al desembre i igualar l’hora de final d’aquest mes.

En referència als vespres, els dies també s’escurcen i just abans del canvi horari, el 24 d’octubre, el sol marxarà a les 18.57 h, però l’endemà ho farà a les 17.55 h. A partir de llavors es farà de dia una mica més d’hora cada jornada que passi, fins a l’arribada del solstici d’hivern, el 21 de desembre, quan ho farà a les 17.25 h. A partir de llavors, els dies tornaran a créixer.