Pluja estrelles
El seu màxim d'activitat tindrà lloc just aquesta nit, on cauran al voltant d’uns 20 meteors per hora.

L’estiu ja ha passat, però les pluges d’estrelles continuen. Tothom, o la majoria de la gent, quan pensa en pluja d’estels pensa amb les famoses Llàgrimes de Sant Llorenç, que tenen la seva màxima activitat a l’agost. Però no són les úniques. Just aquests dies li toca el torn a les Dracònides, la primera pluja d’estrelles de la tardor.

L’esdeveniment astronòmic ja es pot veure des d’ahir, dia 6, i s’allargarà fins al dia 11 d’octubre, el diumenge. Però el seu màxim tindrà lloc just aquesta nit, on cauran al voltant d’uns 20 meteors per hora. De fet, l’hora de màxima activitat serà el dia 8 d’octubre, a les 14.25 h, moment en què la Terra travessarà la zona més densa on hi ha el rastre de pols que provoca la pluja d’estels.

Les Dracònides són generades per les restes que deixa anar el cometa 21P/Giacobini-Zinner, descobert l’any 1900. Per a aquesta raó, també són conegudes com les Giacobínides. Quan un dels fragments de pols del cometa entra en contacte amb l’atmosfera terrestre, es desintegra amb la fricció generant una estrella fugaç. Les Dracònides viatgen a 20 km/s, una velocitat molt lenta en comparació amb els Perseids (Llàgrimes de Sant Llorenç), fet que permet augmentar la seva visualització.

Quan veure la pluja d’estels?

La resposta enguany és una mica complicada. Aquests pròxims dies el temps no acompanyarà massa per poder-les observar amb màxima claredat, ja que venen dies amb un augment de la inestabilitat, el que es traduirà amb un augment de la nuvolositat a molts punts de Catalunya i també a Barcelona.

A més a més, la brillantor de la Lluna tampoc no ajudarà a la seva observació. Just el dia 1 d’octubre va ser lluna plena i ara mateix es troba al voltant del 73 % de la seva màxima resplendor. Així doncs, entre els núvols i la lluna, aquesta pluja de Dracònides no presentarà les millors cartes. En tot cas, per poder observar-les, no és necessari cap mena d’instrument, però sí que és recomanable allunyar-se dels grans nuclis urbans, ja que la contaminació lumínica perjudica gaudir de l’espectacle astronòmic.

Altres pluges d’estrelles

Aquesta tardor, la pluja d’estrelles de les Dracònides no serà l’única oportunitat per observar estels fugaços. Les Leònides i els Gemínids, que arribaran en unes condicions magnífiques per la seva observació, si el temps acompanya, seran les següents de la llista. Les primeres tindran el seu màxim d’activitat el 17 de novembre, mentre que el 13 de desembre serà el dia més apropiat per observar els Gemínids, just abans de lluna nova.