Has posat mai sobre el mapa tots els parcs naturals que té Catalunya? Entre els dies 3 i 11 d’octubre se celebra la Setmana de la Natura 2020. En aquesta cinquena edició hi ha diferents propostes d’activitats en què es vincula natura i salut, repartides per diferents organismes públics. Es proposen fins a 180 activitats arreu de Catalunya per conèixer entorns naturals, com els parcs naturals catalans.

Es tracta d’una proposta de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), que està formada per associacions, fundacions, administracions públiques, universitats i centres de recerca. La seva tasca principal és la de promoure la conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic i la gestió sostenible del territori, mitjançant la participació i implicació social, representant i donant suport a les entitats de custòdia i de voluntariat ambiental de Catalunya.

Quins parcs naturals hi ha a prop de Barcelona?

Catalunya té fins a 20 parcs naturals repartits per tot el territori:

Parc Natural de Collserola

Al mig de l’àrea metropolitana de Barcelona, Collserola és la serra que s’eleva com a talaia  i pulmó de les ciutats. Més de 8.000 hectàrees d’espai natural singularment preservat, amb boscos, prats, brolles i fondals de fisonomia clarament mediterrània i, una valuosa biodiversitat.

Parc Natural del Delta del Llobregat

Els Espais Naturals del Delta del Llobregat són una xarxa d’espais protegits que pertanyen als municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat. Estan situats al costat de camps de conreu, envoltats d’algunes de les infraestructures més importants del país i molt a prop de les principals ciutats metropolitanes.

Hi podem trobar diferents ambients naturals: la part final del riu Llobregat, llacunes i aiguamolls, pinedes litorals sobre dunes i platges verges amb vegetació de rereduna, gairebé úniques a Catalunya.

Són uns espais molt importants per a la fauna, en especial per a les aus aquàtiques, pel fet de trobar-se enmig de la ruta migratòria dels ocells del nord d’Europa cap a l’Àfrica.

Parc Natural de la muntanya de Montserrat

La muntanya de Montserrat presenta unes característiques tan sorprenents que ha esdevingut un dels símbols de Catalunya. Encara que té una aparença de muntanya més aviat erma i rocallosa, quan un s’endinsa pels seus camins descobreix fins a quin punt la vegetació és ufanosa i la fauna viu en estat salvatge.

Parc Natural del Montseny

El Montseny, reserva de la biosfera, és un mosaic de paisatges mediterranis i centreeuropeus situat a tocar de grans conurbacions metropolitanes. La seva biodiversitat extraordinària i la petjada cultural que l’home hi ha deixat al llarg dels temps presenten un valor universal.

Sant Llorenç del Munt i l’Obac

El singular paisatge del parc està format per cingles i monòlits de conglomerat rogenc que contrasten amb el verd de les pinedes i els alzinars que colonitzen els faldars i les canals de la muntanya. El monestir de Sant Llorenç del Munt, bastit al cim de la Mola, és el monument més emblemàtic d’un massís on també són abundants les restes arqueològiques neolítiques i les masies de gran port.

Paratge Natural de Poblet

El Paratge Natural de Poblet, un espai natural protegit on, entre altres valors naturals, s’hi localitza l’única comunitat de roure reboll (“Quercus pyrenaica”) de Catalunya. Dins del paratge hi ha el monestir de Santa Maria de Poblet, joia de l’art medieval cistercenc i tomba dels reis comtes de l’antiga Corona d’Aragó i Catalunya.

Massís del Pedraforca

El Paratge Natural d’Interès Nacional del Massís del Pedraforca és una de les zones naturals més emblemàtiques de Catalunya, amb una riquesa biològica emmarcada en un context geològic únic.
A més de la seva silueta tan característica, la muntanya és un dels símbols de l’excursionisme català.

Zona volcànica de la Garrotxa

És el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Té una quarantena de cons volcànics i més de 20 colades de laves basàltiques. L’orografia, el sòl i el clima proporcionen una variada vegetació, sovint exuberant, amb alzinars, rouredes i fagedes d’excepcional valor paisatgístic.

Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i Baix Ter

A l’extrem sud del Cap de Creus, en plena Costa Brava, trobem els fons marins de les illes Medes, on gaudir de l’àmbit florístic, faunístic i paisatgístic d’un ecosistema estable i íntegre. El Montgrí ens descobreix un indret natural únic, amb un gran ventall de patrimoni cultural.

Serra de Montsant

El Montsant ofereix un paisatge lligat a un important patrimoni natural, que aplega una elevada diversitat biològica propiciada per un particular relleu de cingles, barrancs i congosts.

Mas de Melons i Secans de Lleida

L’espai natural de Mas de Melons-Alfés es troba a cavall de les comarques de les Garrigues i el Segrià. És un dels espais naturals més representatius dels ambients agrícoles de secà. Aquí es pot gaudir de la reserva natural de Mas de Melons, la timoneda d’Alfés i les pintures rupestres del Cogul.

Aiguamolls de l’Empordà

Els aiguamolls de l’Empordà són una de les principals zones humides de Catalunya, juntament amb els deltes de l’Ebre i el Llobregat. Es troben ubicats a la plana empordanesa, entre les desembocadures dels rius Fluvià i Muga, en un espai caracteritzat pels cursos fluvials actuals, les antigues desembocadures dels rius, i els sistemes de canalització i rec dels conreus que històricament s’han donat en aquest lloc ric en aigua dolça.

Cap de Creus

Entre la terra i el mar, el Cap de Creus és un espai de gran bellesa, dotat d’una configuració geològica. L’efecte de la tramuntana ha fet que apareguin formes d’erosió capricioses i ha transformat el paisatge d’una manera molt especial.

Parc Natural del Delta de l’Ebre

El delta de l’Ebre, amb els seus 320 km2 de superfície, constitueix l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya i presenta una rica diversitat d’ambients. Riu, mar, badies, platges, dunes, salobrars, bosc de ribera, llacunes costaneres, illes fluvials i ullals conformen el seu paisatge natural, i, juntament amb els arrossars, acullen una gran diversitat d’organismes (ocells, peixos, rèptils, amfibis, invertebrats…) adaptats als diferents hàbitats. El Parc Natural del Delta de l’Ebre té 7.802 hectàrees.

Parc Natural dels Ports

Situat entre Catalunya, València i Aragó, aquest massís calcari, de relleu escarpat i abrupte, ha estat humanitzat des de temps prehistòrics, malgrat tenir una gran varietat de flora i fauna salvatge.

Parc Natural del Cadí-Moixeró

Les dues grans serralades del Cadí i el Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta, formen una impressionant barrera muntanyosa en el punt d’unió entre el Prepirineu i el Pirineu. És en aquesta zona on el Parc Natural del Cadí-Moixeró acull, a més d’una gran biodiversitat, llocs d’una bellesa i un atractiu especials.

Capçaleres del Ter i del Freser

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, emplaçat a la comarca del Ripollès, comprèn les mostres més orientals d’alta muntanya del Pirineu axial català, corresponents als conjunts muntanyencs que configuren les capçaleres dels rius Ter i Freser. Es tracta d’un territori de notable complexitat orogràfica i de gran diversitat paisatgística; factors que permeten l’existència de mostres molt variades i riques de les estructures geològiques, els ecosistemes, els hàbitats i les comunitats vegetals, les espècies i els paisatges d’aquesta zona del Pirineu.

L’Albera

Al vessant sud del massís de l’Albera hi trobem dues zones ben diferenciades. L’occidental, amb vegetació de caràcter centreeuropeu, amb fagedes i rouredes humides, i l’oriental, més mediterrània, amb vegetació de suredes i brolles on subsisteixen les darreres poblacions de tortuga mediterrània.

Aigüestortes i estany de Sant Maurici

És l’únic parc nacional de Catalunya. El paisatge és d’alta muntanya, amb un impressionant relleu i una gran riquesa de fauna i vegetació. L’aigua, amb gairebé 200 estanys i innumerables rierols, n’és la protagonista.

Parc Natural de l’Alt Pirineu

Altes muntanyes, refugi d’espècies amenaçades, i uns paisatges modelats per segles d’activitat humana constitueixen el parc natural més gran de Catalunya, a cavall de les comarques del Pallars Sobirà i de l’Alt Urgell.