consells proteccio civil onada calor catalunya 2022

Els propers dies els termòmetres tornaran a enfilar-se, amb un nou episodi de calor molt intensa a Catalunya. Aquest estiu, les temperatures poden marcar rècords de temperatura en diversos punts. Per això, Protecció Civil emet una sèrie de consells per afrontar una onada de calor o un dia amb temperatures molt elevades. Te’ls resumim en sis punts per evitar patir un cop de calor i portar l’alta temperatura de la millor forma possible.

1. Control de la temperatura a casa

Si et quedes a casa durant un episodi d’onada de calor o d’episodi d’altes temperatures, mantenir una bona temperatura a la llar és clau. Per exemple, es recomana tancar les persianes de les finestres on toca el sol. A la nit, és important obrir les finestres de casa per refrescar-la.

Estar-se a les habitacions més fresques de la casa i climatitzar-la amb ventiladors o aire condicionat també són dos elements importants. En el cas de no tenir cap d’aquests aparells, s’aconsella passar com a mínim dues hores al dia en lloc climatitzats com centres cívics, cinemes o centres comercials. També és important refrescar-se sovint amb dutxes o tovalloles mullades amb aigua, així com beure aigua fresca de forma regular.

2. Evitar el sol directe

Hi ha diverses maneres d’evitar el sol directe si hem de sortir de casa:

 • Portar una gorra o un barret.
 • Utilitzar roba lleugera, així com de colors clars i poc ajustada.
 • Caminar per l’ombra o sota un para-sol.
 • Descansar en llocs frescos del carrer o en espais climatitzats.
 • Portar aigua i beure’n sovint.
consells calor maig 2022

Els animals de companyia també pateixen, i molt, les conseqüències d’un episodi de forta calor com aquest. En el cas que tinguis un gos, un gat o qualsevol altre animal a casa, es recomana que evitin el sol durant les hores central del dia i hidratar-los sovint, per evitar que els seus cossos se sobreescalfin. Per tant, el més recomanable és treure’ls a córrer abans de sortir el sol o després que es posi i, durant el dia, fer-los passejos curts o sota l’ombra.

3. Has d’agafar el cotxe?

Si has d’agafar el cotxe durant les hores de més calor, Protecció Civil recomana portar sempre líquids per hidratar-se. També és important no deixar mai, en cap cas, els nens, ni persones vulnerables ni animals de companyia l’interior del vehicle amb les finestres tancades, ja que el risc de patir un cop de calor s’incrementa notablement.

Per als viatges llargs, un consell important és aturar-se periòdicament per descansar i refrescar-se, com per exemple en una àrea de servei.

4. Recomanacions per al menjar i el beure

També és important controlar el menjar i el beure per minimitzar els efectes d’un pic de calor i durant tants dies seguits. En aquest sentit, es fa una crida a fer menjars lleugers, evitar aliments molt calents i hipercalòrics (salses, fregits, arrebossats…) i prendre aliments rics en aigua com fruites, verdures i hortalisses.

Els aliments amb molta aigua ajuden a recuperar les sals minerals perdudes per la suor. Per contra, Protecció Civil demana no prendre begudes alcohòliques per no fer pujar la temperatura corporal.

5. Què fer amb la gent gran o persones soles?

Si coneixes una persona d’edat avançada, aquests són els consells que cal seguir:

 • Visitar-los un cop al dia.
 • Ajudar-la a seguir tots els consells.
 • Si prenen medicació, revisar amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació.

Ara bé, si veus una persona gran patint un cop de calor, es demana:

 • Avisar urgentment els serveis mèdics o el 112.
 • Traslladar l’afectat a un indret més fresc.
 • Donar-li aigua, mullar-la i ventar-la, i esperar a què arribin els serveis sanitaris.

6. No fer esport en les hores centrals del dia

L’esport sota el sol i durant les hores centrals del dia en un episodi d’onada de calor no és recomanable. És preferible fer una activitat física poc intensa i en les primeres o últimes hores del dia. En qualsevol cas, si surts a fer esport es recomana mullar-se una mica la cara i, fins i tot, la roba. També beure aigua sovint, encara que no es tingui set.

termometre onada calor 40 graus