Tot fa pensar que enguany els mesos de febrer i març s’han intercanviat. Després d’un febrer amb una temperatura molt alta i totalment fora de lloc, sembla ara que l’hivern, amb fred i nevades fora dels Pirineus i del Prepirineu, vol tornar durant l’última setmana de març.

Neu per sota de 1.000 metres

És el que continuen indicant els mapes. Entre dimecres i dijous, un embossament d’aire fred a tots els nivells provinent del centre d’Europa farà baixar considerablement el termòmetre. L’arribada d’aquest aire fred també farà augmentar la inestabilitat, cosa que es traduirà en precipitacions i ruixats.

Així doncs, amb un ambient fred i amb més pluja a la vista, la cota de neu baixarà força i podria situar-se fàcilment per sota dels 1.000 metres, al voltant dels 600 o 700 metres. Fins i tot, dijous, en moments de ruixat i de precipitació més intensos, no es pot descartar que la neu agafi a l’entorn dels 500 metres.

A banda, no es descarten ruixats de neu granulada més avall en alguns moments puntuals.

Imatge de la neu acumulada fins divendres del model ECMWF

On i quan es veuria nevar?

Dimecres de nit i matinada, i fins a mig matí, els ruixats de neu han afectat comarques com el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya i el Ripollès. També ha nevat als cims del Montseny, a les muntanyes de Prades i a Montserrat , amb una cota de neu d’entorn dels 700 m. A la tarda es preveu que els xàfecs afectin sobretot l’àmbit pirinenc. En conjunt seran de caràcter dèbil.

A darrera hora del dia l’arribada d’un front per la Costa Brava i l’est del país obrirà les portes a una reactivació de les precipitacions i a un descens de la cota de neu.

Dijous la neu podria fer acte de presència per damunt dels 500 metres cap al nord-est de Catalunya i als Pirineus, especialment al Prepirineu. Serà el dia més insegur i amb més estones de paraigua arreu del territori. Ara per ara on sembla que més s’ompliran els pluviòmetres serà entre el nord de la costa central, el sud de la Costa Brava i l’interior de Girona, així com els Pirineus.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per acumulacions de > 5 cm a diverses comarques de l’interior i el nord-est del país. 

Avisos de neu per al dijous 26 de març. Emesos dimarts 24. Font: Meteocat

La nevada podria ser moderada a cotes mitjanes i altes del Montseny, així com a la serralada Transversal i en algun sector del Pirineu oriental.

A la resta del territori, cap a l’interior i el sud,  les precipitacions seran més irregulars i concentrades sobretot havent dinat. La neu podria enfarinar sectors de la Catalunya Central, l’altiplà central, les muntanyes de Prades, el Montsant i sobretot l’entorn dels Ports.

La situació meteorològica tendiria a millorar clarament de cara a divendres.

Nevarà al Tibidabo o a Barcelona?

A Barcelona cal descartar aquesta possibilitat. Ara bé, dijous en alguns moments la cota de neu podria arribar a davallar fins a només 400 o 500 metres al litoral central. No es pot descartar, per tant, que s’acabin veient voleiar flocs de neu a Collserola o fins i tot que el terra arribi a quedar lleugerament enfarinat a la part més alta del Tibidabo. 

No es descarta que la precipitació vagi acompanyada d’aparat elèctric davant de la costa barcelonina.


Convé recordar que es tracta d’un pronòstic encara provisional. Una petita modificació de la trajectòria de l’embossament o del contingut d’aire fred que conté podria implicar canvis significatius en la previsió.