Collserola i el Tibidabo, totalment coberts de blanc el 20 de març
Imatge de la nevada del 20 de març de 2018 a Collserola

S’acosta temps de ple hivern. Un canvi contundent que ja aquest dimecres ens ha deixat les primeres enfarinades a cotes baixes a molts punts de l’interior i que tindrà el seu punt àlgid aquest dijous, amb risc de veure neu fins i tot a la part alta de Collserola.

Dijous, el dia clau

És aquest dijous quan ens arriba la part més freda de la massa d’aire a 5.500 m d’altura, on es fregaran els -30 ºC.

A més a més, els vents continuaran aportant humitat i els núvols es podrien formar amb certa alegria, especialment entre mig matí i mitja tarda, amb una situació de xàfecs i fins i tot tempestes irregulars, però que allà on descarreguin podran ser en forma de neu per damunt dels 400 m o fins i tot per sota, si la precipitació es manté una estona o també en moments de xàfec intens.

De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès en aquest sentit un avís que alerta de la possibilitat de veure neu a aquestes cotes a gairebé qualsevol punt del territori català.

avís Meteocat per neu aquest dijous

També Protecció Civil ha posat en fase d’alerta el pla neucat per nevades a cotes baixes

Serà el moment de veure neu a Collserola. En el cas de casa nostra, entre les 11 i les 18 h aproximadament serà quan el risc de veure el blanc element serà més elevat. En principi, cap gran nevada, però veure nevar a Collserola gairebé al mes d’abril no deixaria de ser noticiable.

Vallvidrera, el Tibidabo, l’Observatori Fabra i fins ben bé la benzinera que hi ha a la carretera de l’Arrabassada tenen possibilitats de veure neu, evidentment, com més amunt millor.

A Barcelona ciutat, descartat?

La neu, estricament com a neu, quedaria pràcticament descartada del tot. Només una entrada de més fred del previst o una intensitat i persistència de la precipitació ens donaria alguna possibilitat i, a hores d’ara, s’entreveu complicat.

Ara bé, hi ha altres meteors que no són pluja que no queden gens descartats. En aquest tipus de situacions primaverals, amb tant d’aire fred en altura i en una situació que serà més aviat convectiva i en forma de xàfecs sobtats, entren en joc altres fenomens com la calamarsa, el calabruix o la neu granulada, gens descartables fins i tot al nivell del mar.

Serà la darrera oportunitat de veure neu?

Evidentment el temps juga en contra. Marxem cap a l’abril i les probabilitats de veure barreges de fred i humitat a cotes baixes s’esvaixen cada dia que passa.

Meteograma previst per Barcelona els propers dies. Font: wetterzentrale

Tot i això, alguns models s’entesten a apuntar un segon episodi de neu a cotes inusualment baixes i a nivell peninsular pels darrers dos dies del març.

Falten encara molts dies i la dispersió és gran i el grau de fiabilitat encara baix, però mapes en mà sembla que el març vulgui fer la feina d’un hivern que ha fet vacances fins al temps de descompte i que ara la primavera vol fer guanyar la partida al temps afegit. Veurem si a la pròrroga hi ha premi, o no.