Estat del cel a Barcelona dimarts 24 de març. Font: @alfons_pc

Els models meteorològics i les imatges de satèl·lit o del radar ens donen eines per poder preveure el temps de les pròximes hores i jornades. Es tracta d’un tipus d’informació molt valuosa i bàsica a l’hora de fer la previsió. Ara bé, convé no oblidar mai que l’observació del cel és també una eina clau per tal d’intentar entreveure com evolucionarà el temps a curt termini. Conèixer quins núvols hi ha al cel en un moment determinat, la seva procedència o velocitat ens aporta també molta informació que permet ajustar, i precisar, una previsió meteorològica.

Avui el baròmetre anuncia bon temps i el cel, just el contrari

Aquells qui disposin d’un baròmetre a casa podran comprovar que continua assenyalant registres elevats (bon temps). La pressió atmosfèrica a nivell del mar aquest dimarts es mou a l’entorn dels 1.019 o 1.020 hPa, un valor clarament superior als 1.013 hPa que delimita un context d’altres pressions, anticiclònic (per sobre), d’un de baixes pressions (per sota).

Malgrat això, el cel no és clar, just al contrari. Els núvols han tornat a anar a més al llarg de la jornada i sembla que tenen ganes de quedar-se amb nosaltres uns quants dies.

Per entendre què pot estar passant convé que ens fixem amb deteniment des de la finestra o el balcó en els núvols que veiem al cel: ens hem de fixar sobretot en la direcció que porten les nuvolades.

Aquest dimarts, però també ahir, avancen de mar cap a terra, de gregal o llevant (NE-E) cap a ponent o mestral (W-NW). Es mouen en aquest sentit tant els núvols que veiem més baixos —estratocúmuls i petits cúmuls—, com els que hi ha més amunt —altocúmuls o altoestrats. Això indica que en altura tot es mou en aquest sentit, al contrari del que sol passar habitualment quan s’acosta un front o borrasca atlàntica procedent de l’oest.

A més, un altre detall important a tenir en compte és que la temperatura és força baixa i que ha anat davallant de forma notable a partir de la tarda. En altura, per tant, probablement està entrant també aire fred.

Situació retrògrada amb aire fred en altura

Tots aquests elements que l’observació visual amb deteniment del cel ens aporta ens fan pensar que ens trobem en una situació més aviat de llevant o de gregal, d’aportació d’aire humit en superfície i aire fred en altura. Tot això ens hauria de fer pensar, ja d’entrada i sense consultar cap mapa, que el temps es presentarà inestable els pròxims dies, amb precipitacions probables i neu a cotes relativament baixes per l’època de l’any.

Efectivament, ara sí, si mirem què diuen els mapes del temps podem comprovar que no anàvem pas gaire desencaminats. El mapa isobàric d’aquest dimarts ve protagonitzat per un anticicló potent situat al nord d’Europa que envia vents de llevant cap a les costes catalanes i l’est de la península Ibèrica.

Imatge del mapa isobàric de dimarts, 24 de març. Font: Met Office

En altura, a més, s’aproxima un embossament d’aire fred notable. La bossa freda començarà a afectar Catalunya de cara a dimecres i afavorirà l’aparició de xàfecs. Dijous els ruixats es faran més generals, també afectaran en molts moments Barcelona, i podran deixar neu a cotes de només 500 metres a la Serralada Prelitoral, l’interior i els Prepirineus, i potser també al cim del Tibidabo!

Mapa d’altura (5.500 m) previst per a dijous, 26 de març. Font: Wetterzentrale.de/GFS

Mirar el cel, en definitiva, és una pràctica efectiva quan fem pronòstic, i més si la complementem amb la consulta de mapes i models meteorològics.