foto: Alfons Puertas - Observatori Fabra

Els dies 21, 22 i 23 de març de 2020 són, de moment, els dies que van registrar els valors més baixos de NO2 mai assolits a la ciutat. El diumenge 22, jornada de confinament, no laborable i amb vent de fins a 35 km/h a Sants i Gràcia, i amb una mica de pluja és, de moment, el dia que registra els valors més baixos.

El confinament per la covid19 va deixar l’atmosfera més neta d’aquest segle durant l’inici de la setmana passada, però l’arribada d’una llevantada aquesta setmana, amb pluja i vent encara més importants a la ciutat, podran facilitar de nou un mínim històric.

Barcelona amb aire net com el dels Pirineus

Les activitats industrials i el trànsit són els principals emissors de diòxid de nitrogen (NO2) a la ciutat. Es calcula que el trànsit terrestre ha baixat un 65 % respecte de l’habitual i l’aeri i el marítim també han tingut una davallada molt notable.

Un dia laborable a Barcelona, abans del confinament decretat el dia 13 de març, se superaven els 50 µg/m³ a tots els barris i als punts amb més densitat de trànsit es podia arribar a superar els 100 µg/m³ durant les hores punta. Actualment, amb les noves mesures restrictives pel coronavirus, es poden tenir registres de només 10 o 15 µg/m³ la major part del temps i al centre de la ciutat.

Segons les dades mitjanes de les estacions automàtiques de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), de la Generalitat de Catalunya, les estacions de l’Eixample i Gràcia van registrar el diumenge 22 de març el nivell mitjà de NO2 més baix en dècades, amb només 8,9 µg/m³. El dilluns següent, 23 de març, el valor mitjà va ser de 13,7 µg/m³ i el dissabte anterior al mínim històric se situa en la tercera posició de dia amb més bona qualitat de l’aire, amb un valor mitjà de NO2 de 14 µg/m³. Això significaria una caiguda de més del 70 % respecte dels habiutals fins ara. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en 40 µg/m³ com el llindar permès per a la salut.

La meteorologia també hi ha contribuït

La primavera és una de les estacions amb més probabilitat de pluja a Barcelona, després de la tardor. Durant el confinament ha començat l’equinocci i han arribat també alguns dies d’inestabilitat atmosfèrica, amb ruixats i baixada contundent dels termòmetres. Aquests factors han ajudat a la dispersió de contamints atmosfèrics.

De fet, al llarg d’aquests dos darrers dies de març i els dos primers d’abril s’espera que ens afecti una llevantada, amb pluja i vent, que podrà acumular més de 40 l/m2 a la ciutat en tot l’episodi (entre dilluns i dijous) i deixar ratxes de fins 60 km/h, especialment dimecres, de vent de gregal.