Una de les albades d'aquest maig fresc. foto: Alfons Puertas

La calor d’enguany sembla haver arribat tard i de cop. Si la normalitat de l’abril va fer que les primeres calors arribessin un pèl tard a la percepció dels barcelonins, la frescor del present maig ha accentuat encara més aquesta sensació.

Segons les dades de l’Observatori Fabra, aquest maig ha tingut una temperatura mitjana de 15,6 ºC. Això és 1,1 ºC per sota de la mitjana climàtica per al període 1981-2010. Una anomalia negativa important que no teníem en un mes des del febrer del 2018, que va quedar més de dos graus per sota de la mitjana.

Els mesos freds, en “perill” d’extinció

Dels darrers 50 mesos (març 2015 – maig 2019) només set han registrat una temperatura mitjana inferior a la mitjana, i la majoria, només per unes dècimes. Només el febrer del 2018 (-2,3 ºC), seguit del maig d’enguany, han tingut una anomalia negativa realment important.

En canvi, les anomalies positives de temperatura dels mesos en què la temperatura és més alta que la mitjana arriba a superar en alguns casos els 3 ºC.

La calor ha arribat de cop

Amb aquestes dades, la percepció de molts barcelonins ha estat d’un maig inusual, en què la calor no ha acabat d’arribar mai però que, curiosament i amb el canvi del maig al juny, sembla haver arribat gairebé de cop i sense avisar.

Si el maig ha estat difícil trobar temperatures per damunt dels 20 ºC, el juny ha començat amb temperatures que han tocat o superat amb certa facilitat els 25 ºC.

Els models estacionals auguren escenaris diferents per a l’estiu d’enguany, però apunten a la normalitat o a l’ambient càlid. Tot i això, i tot i la calor d’aquests dies, els models a curt i mitjà termini aventuren una normalització clara de les temperatures ja aquesta setmana i que podria tenir continuïtat la setmana vinent.

La pluja remunta

El maig també ens ha portat per fi un canvi de tendència a les precipitacions. El “peatge” que sembla que hem pagat els darrers sis mesos pels 1.000 litres de l’any passat ha acabat amb un maig en què ha plogut gairebé el doble del que tocava a l’Observatori Fabra.

Tot i això, el dèficit hídric anual encara és molt acusat. Veurem si el juny ajuda… o no.