voltor negre
Exemplar de voltor negre a la reserva de Boumort. Foto: PRBNC

Ara fa uns mesos vam explicar-vos la increïble història del Zarza, el voltor negre que va viatjar des del Pirineu fins a Menorca passant per Barcelona. El Zarza va ser criat en captivitat ara fa tres anys i es va alliberar a la serra de Boumort, on des de fa uns anys s’hi duu a terme un projecte de reintroducció d’aquesta espècie.

Rècord de naixements de pollets de voltor negre

Aquesta setmana s’ha fet públic que el 2019 han nascut un total de 10 pollets de voltor negre a la colònia de la Reserva de Caça de Boumort. Es tracta d’un rècord de naixements des que es va iniciar la reintroducció d’aquesta espècie el 2007, i des del naixement del primer poll l’any 2010. D’aleshores ençà n’han nascut gairebé mig centenar d’exemplars.

La colònia establerta a Boumort és fruit de l’esforç d’un conjunt d’organismes i associacions que van apostar per aquest projecte de reintroducció d’una au rapinyaire, inclosa al catàleg espanyol d’espècies amenaçades. Gràcies a la feina conjunta de l’ONG GREFA, conjuntament amb l’associació TRENCA, i amb suport de la Generalitat de Catalunya i la Reserva de Boumort, actualment la colònia ja inclou més de 60 exemplars residents i 20 parelles formades. De les 14 parelles que han fet posta aquest 2019, 10 han arribat a tenir descendència.

Segons ha informat l’associació GREFA, un dels nous pollets d’aquest 2019 és ja de tercera generació, es a dir, és fill d’una femella que va néixer a Boumort, la progenitora de la qual també va néixer en aquesta mateixa colònia.

Més de setanta voltors alliberats

Ernesto Álvarez, president de GREFA, destaca que “el rècord de pollets obtingut el 2019 és conseqüència que en els darrers anys s’han alliberat a Boumort més de setanta voltors negres”. Afegeix que “molts dels voltors negres procedeixen d’un bon nombre de centres de recuperació de fauna de tot Espanya, els quals han cedit exemplars rehabilitats a les seves instal·lacions després de patir alguna lesió o problema”.

Marc Gálvez, biòleg de TRENCA, destaca que un factor clau per a la fixació dels exemplars reintroduïts ha estat la creació d’una xarxa de punts d’alimentació suplementària que gestiona aquesta associació des de fa 10 anys, amb el suport del Zoo de Barcelona. Gálvez apunta que “la disponibilitat assegurada d’aliment específic i de qualitat per als voltors negres ha ajudat a fer minvar la dispersió i augmentar la supervivència juvenil dels pollets nascuts a la colònia”.

El Pirineu: l’única zona d’Europa on nidifiquen quatre espècies de voltor

El projecte de reintroducció ha permès que al Pirineu hi nidifiquin actualment les quatre espècies de voltor presents al continent europeu: el voltor negre, el voltor comú, el trencalòs i l’aufrany.

L’objectiu és tenir una gran població europea. Actualment s’està intentant crear una segona colònia reproductora de voltor negre a la serra de la Demanda. Segons el president de GREFA, es pretén que la colònia de Boumort i la futura de la serra de la Demanda serveixin de punts per a connectar poblacions del sud-oest de la península Ibèrica amb els nuclis que han anat sorgint a França fruit d’altres reintroduccions.

Es preveu col·locar, properament, emissors GPS als voltors nascuts a Boumort per tal de seguir-ne els seus desplaçaments. Aquest mecanisme ha permès comprovar que algunes aus, durant els desplaçaments dispersius que realitzen abans d’elegir i assentar-se en un territori de cria, visiten altres regions de la Península i de França.