Foto: Xavi Cabo.

Finals de maig. La mínima més elevada s’ha situat de moment al voltant dels 17 ºC. De moment, tot controlat. Qui més qui menys pot descansar bé, més o menys tapat i amb la finestra oberta o tancada, a gust del consumidor. Ara bé, hi ha una ombra que comença a planar sobre la ciutat: les nits amb mínimes tropicals, aquelles nits en què la temperatura no baixa dels 20 ºC i que, calendari en mà, tenim a tocar.

Finals de maig o principis de juny

L’estadística dels darrers 20 anys no falla. Entre l’última setmana de maig i els primers dies de juny és quan acostuma a caure la primera mínima tropical de la temporada al centre de la ciutat, segons dades de l’Eixample. Concretament, dels últims 20 anys, la primera mínima tropical ha arribat gairebé sempre entre el 25 de maig i el 10 de juny.

Hi ha petites excepcions, com el 2008, quan la mínima tropical no va arribar fins gairebé Sant Joan; o el 2011, amb una mínima tropical a Gràcia abans de mitjans de maig.

No patiu que arribaran segur. La primera pot fer fins i tot certa il·lusió: aquelles nits en què sortir al carrer a sopar o fer una copa es converteixen en un petit plaer diari i que fa ja ben bé vuit mesos que no tenim i trobem a faltar. Però també és cert que, un cop arribin, sabem que arribaran per quedar-se.

Més de 90 mínimes tropicals a l’any

Tornant a mirar les estadístiques, ben bé tindríem tres mesos seguits sense baixar per sota dels 20 ºC. De fet, l’any passat es van superar les 100 nits tropicals, en un fenomen en què es veu un augment significatiu les últimes dècades.

La constància d’aquestes mínimes per damunt dels 20 ºC juntament amb les nits tòrrides (en què no es baixa per sota dels 25 ºC) fan que dormir a Barcelona de vegades sigui gairebé impossible.

Primeres tropicals a finals de setmana?

Per a les nits tòrrides encara falta, probablement fins al juliol, però les mínimes tropicals les tenim gairebé a tocar. Després d’un abril i un maig ben normals des del punt de vista termomètric, i que ens han fet pensar que la calor no arribaria mai, els mapes auguren una arribada potent d’una massa d’aire càlid a partir d’aquest divendres.

El cap de setmana no es descarta que arribi la primera oportunitat per veure la primera mínima tropical. Si encara dormiu amb el nòrdic, pot ser un bon moment per pensar a treure’l. Per allò que una retirada a temps, sovint, és una victòria.