Un febrer per recordar a Barcelona

Segons Alfons Puertas, el febrer ha estat molt fred a Barcelona, amb una anomalia de 2,3 graus per sota la mitjana. Es tracta del tercer febrer més fred dels darrers 36 anys. En trobaríem un de similar l’any 2012 (-2,2 ºC), i el del 2005. El febrer del 1983 va ser més fred que el d’enguany.

Pel que fa a la precipitació, el total ha estat de 103,3 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra, clarament superior als 34 litres de mitjana que solen caure el segon fred de l’any. Per trobar un febrer similar a aquest hauríem de recular fins a l’any 2004 (107 litres) o el 2003 (154, 5 litres).

Molta neu al Tibidabo

La mitjana anual de dies que se sol veure neu a l’Observatori Fabra és de dos dies, tant si agafa com si no damunt del sòl. Aquest febrer s’ha vist caure neu en cinc ocasions, i en  dues ha arribat a agafar damunt del sòl, un fet molt atípic.

L’acumulació màxima va ser de 5 cm el dia 12 de febrer, 4 cm el dia 28 de febrer, tot i que el vent va distribuir de forma irregular la neu, amb petites congestes de més de 15 cm.

A continuació podeu recuperar les explicacions d’Alfons Puertas a ‘El matí de Barcelona’, a betvé 91.0 fm:

Febrer fred i molt plujós a Catalunya

El segon mes de l’any ha estat marcat pel desplaçament de masses d’aire fred procedents del nord-est d’Europa cap a la península Ibèrica, un fet que ha implicat que, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el febrer es qualifiqui de fred o molt fred a Catalunya.

Les anomalies respecte la temperatura mitjana climàtica han estat negatives arreu del país, tal i com es pot comprovar en el següent mapa de diferència entre la temperatura mitjana i la climàtica del mes de febrer. Cal apuntar que l’anomalia ha estat inferior a 3ºC a diverses estacions meteorològiques sobretot  de l’àmbit pirinenc: al Port del Comte, a tall d’exemple, l’anomalia negativa ha estat de -4,3ºC, o a Das de -3,6ºC.

Pel que fa a la precipitació el febrer, el Servei Meteorològic de Catalunya el defineix com plujós o molt plujós. Cal tenir present que el febrer és un dels mesos més secs de l’any a bona part de Catalunya, amb mitjanes climàtiques inferiors a 50 litres a gran part del país i fins i tot per sota de 30 litres a la Depressió Central. Enguany, en canvi, s’han recollit més de 50 litres a àmplies zones del país i fins i tot s’han superat els 200 litres a les parts més altes del sector occidental dels Pirineus, tal i com es pot comprovar en el següent mapa del Meteocat: