Els últims vint anys les coses han canviat molt al Moll de Pescadors de Barcelona. Llavors hi havia més d’un centenar d’embarcacions que es dedicaven a la pesca. Actualment, només n’hi ha una vintena. Unes xifres que asseguren que no són casuals. La dificultat per tenir un salari fix i el poc relleu generacional hi ha afectat, però no són els únics factors. L’abocament de deixalles i lleixiu al mar també hi estan afectant de ple.

Els pescadors de la ciutat alerten de l’augment de contaminació al litoral barceloní, fet que posa en perill l’activitat pesquera a Barcelona. De fet, afirmen que algunes espècies, com ara els musclos, ja han desaparegut i que tot plegat els obliga a fer una pesca en aigües molt més profundes. Assenyalen també que, en només un mes, una embarcació que surt dues hores al dia al mar recull una tona de residus.

moll de pesacadors

Però la pèrdua d’espècies i la dificultat en la pesca no són els únics problemes que comporta la contaminació: totes aquestes deixalles s’enganxen a les xarxes de pesca i les acaben trencant.

Des de l’associació Cap a Mar asseguren que els pescadors són els grans oblidats. Reconeixen que molts barcelonins desconeixen que darrere del Maremàgnum i dels grans creuers del Port de Barcelona, encara hi ha gent que es dedica a la pesca. Per això, aprofiten amb il·lusió l’oportunitat que els ofereix aquests dies el projecte Benvinguts a Pagès.

Port

Durant aquest cap de setmana els poc més de 20 pescadors que encara s’hi dediquen expliquen el seu dia a dia en el marc de les jornades Benvinguts a Pagès. La Confraria de Pescadors i Cap a Mar han organitzat rutes per donar a conèixer els pescadors que encara treballen al moll de la ciutat, l’únic indret dins d’aquest entorn urbà on encara hi ha activitat del sector primari.