Ja amb dades oficials confirmades, el juny d’enguany ha quedat amb una temperatura mitjana de 0.7 ºC per sota respecte del que seria habitual, fet que el fa convertir en el primer mes fred a Barcelona en més d’un any.
El maig del 2019, el precedent més immediat
Amb dades de l’Observatori Fabra, calculades amb la mitjana climàtica per al període 1981-2020, cal remuntar-se al maig del passat 2019 per trobar temperatures mitjanes inferiors a les habituals. El maig del 2019, amb una anomalia d’1,1 ºC per sota del que seria normal, és fins ara el darrer mes fred a Barcelona.
Més enllà, caldria remuntar-se al març del 2018 (-0,5 ºC) i al febrer del 2018 (-2,4 ºC) per trobar anomalies negatives, i és la del febrer de 2018 l’anomalia més important dels darrers anys.
Des del darrer mes fred (maig del 2019), dotze mesos seguits per sobre de la mitjana, amb nombrosos rècords històrics de temperatura, alguns de ben sonats, com el del febrer o el maig d’aquest present 2020.
De fet, dels darrers dotze mesos (tots càlids) podem dir que només dos s’han ajustat mínimament a les mitjanes climàtiques. El novembre del 2019 és el que més a prop va quedar, amb una anomalia de només 0,1 ºC per sobre del que és habitual. Un mes normal. El març del 2020 també va quedar a prop, tot i que més lluny que el novembre.
Un mes fred, dos de normals (però per sobre de la mitjana) i deu de molt càlids, amb anomalies de més d’1 ºC i fins i tot a tocar dels 4 ºC.
Mesos freds, en perill d’extinció
Finalment aquest juny no haurà aconseguit mantenir una anomalia negativa superior a 1 ºC. Una xifra d’un grup molt selecte de mesos en què només han pogut entrar tretze mesos en els darrers deu anys, dels quals només tres han estat en el darrer quinquenni. Els mesos freds suposen només un 10% del total aquesta darrera dècada.
La dada final haurà quedat en -0.7 ºC. Sigui com sigui, primer mes “fred” en més d’un any. L’excepció que confirma la norma.