Com cada any per aquestes dates, els Bombers de Barcelona ja ocupen el Parc de Bombers de Vallvidrera, on s’estaran fins a mitjans de setembre. És una instal·lació útil per fer front als incendis forestals a Collserola perquè el fet d’estar més a prop del bosc els permet actuar amb rapidesa. Diàriament, els bombers surten a fer reconeixement dels camins, comprovar que estan nets d’obstacles i revisar els hidrants que hi ha arreu del parc. Aquests mesos de més calor també s’incrementa el patrullatge de la Guàrdia Urbana al parc, sobretot per detectar possibles actituds incíviques de visitants que puguin provocar un foc.

Les precipitacions dels darrers dies i setmanes fan preveure un inici de campanya forestal força tranquil pel que fa als incendis. Ara bé, els Bombers de Barcelona alerten que convé no abaixar la guàrdia. Dues o tres setmanes seguides sense pluja podrien fer canviar la situació radicalment. I, precisament, és una situació que, segons apunten els models meteorològics, podria produir-se els propers mesos. S’espera un estiu normal, és a dir, amb calor i molt poca precipitació, sobretot al mes de juliol quan cauen, de mitjana, 20 litres per metre quadrat.

Força material combustible

Les pluges d’aquesta primavera han fet créixer les herbes i els matolls més que d’altres anys. Si s’assequen i es produeix un incendi poden provocar un foc força virulent. A més, encara poden quedar restes d’arbres caiguts pel temporal Gloria. Els responsables del Parc ja van advertir que les tasques per netejar el bosc es podien allargar mesos.

Un sistema de prevenció eficaç

L’Observatori Fabra és qui ofereix durant tota la campanya la informació meteorològica, velocitat del vent, humitat relativa i temperatura, per si cal mobilitzar més recursos cap al Parc de Bombers de Vallvidrera. El Consorci del Parc de Collserola, amb el seu sistema de torres de vigilància, és qui s’encarrega de fer els avisos. L’experiència ha demostrat que el sistema és eficaç. L’any passat hi va haver 13 incendis a la zona barcelonina de Vallvidrera, però només van cremar 0,2 hectàrees.