calor intensa

El juny vol fer de juny, tot i que amb un retard de prop de 20 dies. La calor estiuenca que tant s’associa amb aquest mes i que ha estat totalment desapareguda en aquesta primera meitat de juny arribarà a partir del cap de setmana i, molt especialment, la setmana vinent.

Adeu a les masses d’aire fresc

La situació anòmala que ens ha deixat diversos embossaments d’aire fred durant aquests primers (gairebé) 20 dies de juny s’acabarà aquest cap de setmana. El risc de ruixats s’anirà apagant cada dia una mica més, tot i que encara se’n veuran fins dissabte.

A partir d’aleshores la dorsal africana que s’encarregarà d’estabilitzar totalment el temps dels darrers dies del mes i de fer apujar clarament la temperatura. L’ascens, important durant el cap de setmana, es notarà especialment la setmana vinent.

Mínimes tropicals i xafogor intensa

El que queda prou clar és que els propers dies deixarem enrere la suavitat d’aquests dies i tornaran a guanyar pes vells coneguts com les mínimes tropicals o la xafogor canicular, que truquen a la porta de forma implacable.

Meteograma per a Barcelona els propers dies. Font: wetterzentrale

Després d’una arribada ràpida a meitat de maig, les mínimes tropicals gairebé no s’han presentat en tot aquest mes juny, i tot fa indicar que a partir de principis de la setmana vinent seran la norma de gairebé cada nit, si més no al pla de Barcelona.

De dia, la calor i la xafogor es faran cada cop més presents, accentuades també per la manca de núvols, perquè la setmana vinent s’espera que serà de ple estiu.

Anomalia negativa aquest juny

Veurem si aquest final de juny estiuenc serveix per maquillar les dades d’aquest inici de juny extraordinàriament fresc. AQuan falten 13 dies per acabar el mes, aquest juny circula amb una anomalia tèrmica negativa de més de 2,5 ºC en el que podria ser el primer més fred a Barcelona en més d’un any.

No arribarà cap gran calorada però venint d’on venim, aquesta normalització tèrmica ens farà passar gairebé de cop de l’ambient de maig o d’octubre al de finals de juny o principis de juliol i el canvi serà evident.

L’estiu arriba, i arriba per quedar-se. Ho fa tard des del punt de vista meteorològic, però haurà coincidit perfectament amb l’inici de l’estiu astronòmic, aquest dissabte.